Mladí lidé při něm pijí opravdu (jako) o život. Následkem je proti stavu roku 1979 trojnásobný nárůst úmrtí spojených s konzumací lihovin.

Britští lékaři už rozlišují na 60 chorob, které nemírné pití vyvolává. Policisté a hasiči šokují statistikami opileckých dopravních nehod, rvaček, znásilnění a požárů.

Tak rychle, než zavřou

Odkud se vlastně vzala tato otřesná forma opíjení v ostrovní říši - zemi gentlemanů, kteří decentně usrkávají whisky se sodou?

V Itálii, Francii a dalších evropských zemích kolem Středozemního moře totiž rodiče jaksi mimoděk už odmalička učí děti správnému vztahu k pití lihových nápojů; především vína. Alkohol zde není tabuizován a démonizován, děti dokonce čas od času dostanou pár doušků.

Vědí ovšem, že se jedná o lahůdku, střídmý doplněk jídla nebo součást rituálu: třeba svatby. Pije se umírněně a pro požitek, ne pro docílení opilosti.

Teoreticky je tento přístup pořád velmi dobrý a snad i jedině možný. Děti se při něm v rámci rodiny přirozeně naučí jak s alkoholem zacházet. Prakticky to ale bohužel stále méně funguje. Snad proto, že i tradiční rodinné prostředí je pořád řidší jev...

Nemírné popíjení - binge drinking - se totiž dostává do módy i mezi mládeží ve vínomilné Francii. Věci došly tak daleko, že v některých čtvrtích Paříže byla právě proto zakázána konzumace alkoholu na ulici. Zvažuje se rovněž zvednutí zákonné hranice pro pití vína a piva v restauracích ze současných 16 na 18 let. Proti tomu však silně protestují francouzští vinaři, jimž i tak velmi upadá prodej.

Nikoho asi nepřekvapí, že Dánové „pijí jako Dáni“ a opíjení se až na doraz patří k nejpevnějším tradicím Ruska (kvůli tomu tam chystají zákaz vycházení mládeže bez rodičů po 22. hodině). Jenže ono se začíná šířit i v dalších zemích: třeba ve Španělsku, kde narůstá obliba večírků botellón (velká láhev), při nichž se pijí tvrdé lihoviny míchané s džusy.

Jak uchráníme své děti?

Češi, Moravané a Slezané samozřejmě v této věci nemůžou zaostávat. V období 2000-2007 u nás vzrostla roční spotřeba čistého lihu na hlavu o 0,5 l (na 10,4 l). Marně se přitom utěšujeme představou, že na české hlavy padá i nemírné pití zahraničních turistů - našinci na cestách v cizině přece rovněž zdatně nasávají.

Zdroj: Youtube

Podle statistik přitom máme pořád raději pivo než víno (to volí jen 34 % pijáků). Abstinentů u nás najdete pouze 21 %, což je ve srovnání s evropským průměrem 32 % o dost méně.

A že hodně pijí také mladí, to všichni (rodiče) dobře vědí. Etapu ochutnávání životních svodů z jejich životů vyloučit nemůžou. Aby však u dětí nepropukl binge drinking, v tom jim nejlépe zabráníme vlastním příkladem: ono přece na ně stejně nic jiného nezabírá.

Tady je ještě navíc pár praktických rad jak zkusit ochránit své potomky před přílišnou konzumací. Pokud večer někam vyrážejí s přáteli, je nejlepší odvézt je na „místo činu“ a zase zpátky (samozřejmě nenápadně). Dohlédněte také na to, aby z domu odcházeli dobře najedení, pokud možno odpočatí a samozřejmě s mobilem v kapse. Pak už nezbývá než netrpělivě očekávat jejich návrat a snažit se nevzpomínat, co všechno jsme v jejich věku vyváděli my…