Jde to i bezpečně a ohleduplně

Samozřejmě, pokud budete na balkoně grilovat obezřetně a ohleduplně, minimalizujete možná rizika ať už vzniku požáru, nebo ohrožení sousedských vztahů. Pomohou vám s tím dva druhy grilů.

Elektrický gril – Ten má nejčastěji formu ploché nebo mřížkované desky z nepřilnavého materiálu. Po bocích bývají sběrné kanálky, do kterých odtéká tuk. O teplo se starají elektrická ohřívací tělesa, což znamená žádný oheň, a tedy žádný požár. Je proto bezpečnější než nejlepší plynový gril. Nevýhodou tohoto grilu je, že jídlu chybí jemně úzená chuť, typická pro grilování na ohni ze dřeva nebo uhlí. Další nevýhodou je, že elektrický gril nedokáže generovat tolik tepla jako silně rozpálený gril na uhlí nebo dřevo. Naopak, výhodou je, že grilování je zdravější a novinkou v této oblasti jsou grily, které dokážou pracovat automaticky podle předvoleného typu suroviny.

Bezkouřový gril – Řešením pro milovníky pravé chuti grilovaných pokrmů, kteří zároveň nechtějí svými gastronomickými ambicemi obtěžovat okolí, může být tzv. bezdýmný gril. Průkopníkem jsou výrobky značky Lotus Grill, které pracují s dřevěným uhlím a horkým vzduchem z něho, jehož proudění zajišťuje ventilátor. Tento systém pracuje bez dýmu a zápachu, navíc se nahřeje už za 3 minuty a teplotu je možné regulovat jednoduše otočným ovladačem, který nastavuje otáčky ventilátoru. Bezkouřový gril Lotus Grill můžete tedy používat téměř kdekoliv bez toho, abyste poutali pozornost.

Pozor na zákaz grilování na balkonu!

Nic takového jako zákon o grilování neexistuje, tedy všeobecně není grilování na balkonech zakázané. Tato činnost však může být omezená všeobecně závaznými nařízeními (dále jako VZN) v jednotlivých městech, případně také domovním řádem bytového domu, který si odsouhlasí vlastníci. Kamenem úrazu jsou požární předpisy, protože součástí grilování je zvýšené riziko vzniku požáru. Nezapomínejte však ani na dobré mezilidské vztahy, kterým zápach, kouř nebo popel odlétající na sousedovo prádlo určitě neprospěje.

Grilování ve městě či obci, stejně jako zakládání ohně, je však většinou zakázané. Jde totiž o veřejná prostranství, mezi která se počítají i parky a okolí bytových domů. Pokud si tedy chcete udělat oslavu venku, vyžádejte si nejdříve povolení na městském, obecním, resp. místním úřadu, případně se přesuňte na některé z ohnišť nebo grilovacích altánků, které města na tyto účely vyčleňují a starají se o ně.

Co se týká krajských měst na Slovensku, zákaz grilování na balkoně platí v Žilině a v Prešově. V ostatních krajských městech tato VZN vydaná nejsou, avšak zástupci měst doporučují dodržovat domovní řád bytových domů a také požárně-bezpečnostní předpisy. Tyto zákazy se ale nevztahují na grilování na terase vašeho rodinného domu.