Tohle nejrozšířenější kožní onemocnění se netýká jen dospívajících. Pupínky trápí mnoho žen i ve vyšším věku. Zatímco za akné v pubertě stojí především vyšší produkce kožního mazu, který je živnou půdou pro bakterie, akné ve vyšším věku je způsobeno nejčastěji hormonální nerovnováhou třeba v období menstruačního cyklu či těhotenství, podrážděním pokožky, nesprávným čištěním nebo špatnou životosprávou. Liší se také umístěním. Zatímco dospělé ženy trápí nejčastěji pupínky v obličeji, teenageři mají zasažený také krk, dekolt i záda.

Problémy, které se týkají většiny populace, začnou ustupovat kolem dvaceti let věku. V dospělosti řeší problematickou pleť alespoň občas každá čtvrtá žena.

Nasaďte všechny zbraně

Způsobů, jak přimět pupínky k ústupu, je mnoho. Nejlépe se osvědčila jejich kombinace. Základem je dokonalé čištění. Vyzkoušet můžete třeba speciální přípravky z lékárny. Počítejte s tím, že nevykouzlí zázraky po prvním použití, ale trvá zhruba tři týdny, než se dostaví první výsledky. Stejné je to i se zlepšením životosprávy. Vhodné je vynechat alkohol, sladkosti (včetně čokolády), příliš kořeněné a nezdravé potraviny, jako jsou smažená jídla. Výběr lepších a zdravějších potravin organismu celkově prospěje, jen málokdo to však nevzdá a překročí fázi, kdy se tělo pročišťuje a pupínků na přechodnou dobu vyskočí naopak více.

Aby se bakterie a viry nešířily dál, nedotýkejte se obličeje. I to pomůže zmírnit akné. Pupínkům neprospívá ani mechanické vytlačování, podobné metody mohou pleť naopak zhoršit. Jizvičky, které po akné zůstanou, se zakrývají hůře než pupínky samotné.

Kosmetiku vybírejte pečlivě

Dalším krokem k eliminaci je výběr vhodné dekorativní a pečující kosmetiky, speciálně určené pro mastnou a aknózní pleť. Důležité je rovněž pleť dostatečně hydratovat – považujte za mýtus, že hydratační krémy způsobují další tvorbu a hromadění mazu. Důležitý je výběr správné textury krému.

Pleť potřebuje kromě hydratace také živiny a samozřejmě specifické aktivní složky, které bojují s pupínky. Chybu neuděláte s výběrem hypoalergenních a dermatology testovaných produktů. Nezapomínejte také na ochranu před sluncem, rozhodně neplatí, že slunce pupínky vysuší. A už vůbec mu nesvědčí solárium. Je vhodné poradit se s kosmetičkou a dermatologem, oba mají s akné zkušenosti.

Efekt masky

Až osm různých přípravků na sebe navrství ženy s mastnou a aknózní pletí, když chtějí zamaskovat své specifické problémy. Vyhlazující báze, krycí make-up, silný korektor, vrstva zmatňujícího pudru a další dekorativní produkty, to všechno je nedílnou součástí jejich líčení. Ovšem přesvědčení, že jen s mnoha produkty se podaří vyhladit pupínky, rozšířené póry, nerovnosti i případné jizvy po akné, je mýtus. Nadměrné množství přípravku pleti rozhodně neprospívá. Čím více jich použijete, tím hůře. Pleť nemůže dýchat, hrozí i nedokonalé odlíčení a další zanícení akné. Navíc příliš přemakeupované tváře získají efekt masky.

Vhodné maskování

Lepším řešením je zvolit make-up s vyšším krytím, který zvládne i výraznejší nedokonalosti. Doporučujeme volit přípravky z jedné řady, budete mít jistotu, že budou společně fungovat a barevně ladit. Protože je akné často úzce provázáno s lidskou psychikou, jeho zakrývání prospívá sebevědomí. Pokud eliminujete nervozitu a stres, který mohou představovat nepříjemné pohledy kolemjdoucích na zanícené boláčky, sníží se tím zároven další tvorba pupínků.

Vysoké krytí zaručeno

Profesionální make-up s vysokým krytím nabízí v jednom kroku snadnou a rychlou korekci pro každodenní použití. Make-up Dermablend 3D korekce od Vichy je speciálne vyvinutý pro vyhlazení všech nerovností – přeměňuje 3D viditelné nedokonalosti pleti na 2D. Přípravek nabízí okamžité a dlouhodobé zmatnění díky lehké, přesto krycí textuře, která kombinuje gelovou texturu a minerální pigmenty pro viditelné krytí. Kyselina salicylová a eperulín zajištují make-upu také pečující účinek proti nedokonalostem. Celá kolekce se hodí pro mastnou pleť se sklonem k akné. Přípravky jsou nyní v novém černém a elegantním balení. Více informací naleznete na www.vichy.cz.

Na pupínky ve 3 krocích

Na maskovací rituál stačí pár minut a vaše pleť se vyloupne do své nejkrásnější podoby.

1. Na důkladně očištěnou pleť naneste nejprve krém. Počkejte několik minut a poté aplikujte make-up. Při jeho výběru berte v potaz nejen odstín, ale také typ pleti. Na mastnou pleť volte make-up se zmatňujícím a dlouhotrvajícím efektem. Nejprve trochu make-upu naneste na nedokonalosti. Použijte prsty nebo houbičku a pomocí jemného tlaku vklepejte.

2. S nejproblematičtějšími místy si poradí korektor.

3. Transparentní pudr na závěr pomůže krytí přestát i nárocné chvilky, kdy se můžete zapotit nebo si tváře otřít.

KOREKČNÍ MAKE-UP

Vyrovnává povrch pleti, skvěle kryje a ­vydrží až 16 hodin. Výběr ze čtyř odstínů, obsahuje SPF 25.

KOREKČNÍ TYČINKA

Zamaskuje všechny lokální nedokonalosti. Má SPF 30 a­ vydrží 14 hodin. Na ­výběr je ze tří odstínů.

TRANSPARENTNÍ PUDR

Zvyšuje další zafixování make-upu, odolává vodě, potu i ­otření. Nabízí finální zmatnění.