V letních měsících roste obliba piva i mezi příslušnicemi krásnější poloviny lidstva, horké dny totiž chuť na osvěžující nahořklý nápoj vzbuzují i u žen a dívek, které se v převážné většině jinak na půllitry s pěnovou čepicí dívají s větším či menším despektem.

Nejjednodušším způsobem, jak hosty při grilování uctít tímto nápojem, je koupě lahvových piv, v případě nouze je možné vzít zavděk i nápoji v plechovkách.

Nezapomeňte ovšem pivo nakoupit buď vychlazené, nebo ho v dostatečném předstihu nechat v lednici nebo ve sklepě zchladit na správnou teplotu. Pivu svědčí nejlépe zhruba 4 až 8°C. Není ovšem nutné být perfekcionista a před podáváním kontrolovat lahve s teploměrem v ruce. Stačí, když teplotu odhadnete podle doby chlazení nebo jednoduše omakem pivní sklenice.

Pokud patříte mezi milovníky piva, jistě dáte raději přednost točenému. Pro něj můžete zaskočit se džbánkem do blízké hospody či restaurace. V případě vyššího počtu hostů -konzumentů je lepší pořídit si na gril-party vlastní sud. Takovou akci je ale nutné naplánovat několik dní předem. Nejdříve spočítejte hosty, zda se vyplatí koupit velký sud (50litrový) nebo menší, třicetilitrový. Když se rozhodneme pro pivo v sudu, je nejlepší k nákupu využít služeb specializovaných obchodů, kde mají jak pivo v sudu, tak k zapůjčení i příslušnou pípu (například Pivní maják nebo Pivní pohotovost). Pokud pípu už máme, lze sudy nakoupit po předchozí dohodě i v restauracích. Obyčejná pípa je už ale dnes prakticky nouzovým řešením. Ve zmiňovaných obchodech si totiž lze k sudu vypůjčit malý přenosný výčep s integrovaným chladicím zařízením. Je snadný na zapojení i na samotnou obsluhu. Výsledkem jsou spokojení hosté s vychlazeným pivem v půllitrech s bohatou pěnou.

Absolutní novinkou letošního léta jsou tzv. coolkegy – sudy piva s vestavěným chladicím zařízením. Jejich největším přínosem je nejen jednoduchost při chlazení, ale také nezávislost na zdroji elektrické energie. K dostání jsou ve specializovaných obchodech nebo v některých hypermarketech.

V případě, že je pozvaná pouze komorní společnost, je možné v hypermarketech nebo opět ve specializovaných obchodech pořídit malý pětilitrový soudek (se zabudovanou pípou). Tento sud je zálohovaný, můžete ho vrátit nebo si ho v příslušném pivovaru nechat znovu naplnit.

Nezapomínejte na to, že pivo není zapovězené ani řidičům nebo třeba těhotným ženám. Pro ně jsou určené nealkoholické varianty, které má v portfoliu dnes snad každá známější značka. Ačkoliv pivní fajnšmekři krčí nad nealkoholickými pivy nos, pokud je dostatečně vychladíte, nejlépe o trochu více než jejich alkoholické bratříčky, vaši hosté, kteří nesmějí alkohol, si na nich zaručeně pochutnají.

Pivo se hodí takřka ke všem grilovaným pokrmům, výjimkou je snad jen sladké grilování, ale i při něm vás možná někteří hosté překvapí prosbou o tento nápoj. Pivo je také vhodné jako součást marinád. Nejvíce si s pivem rozumí vepřové maso, ale lze ho použít i na nakládání drůbežího.