Mahtob Mahmoody se narodila Američance Betty a jejímu manželovi, lékaři íránského původu Sayyedu Mahmoodymu, v září 1979 v texaském Houstonu. Do rodiny patřili ještě její dva nevlastní bratři z matčina prvního manželství. K výběru jejího jména, které v perštině znamená „měsíční svit“, jejího otce údajně inspiroval úplněk. Rodina se posléze přestěhovala do Michiganu, rodného státu její matky, a malá Mahtob vyrůstala v typickém americkém maloměstě Alpena.

Její život, do té doby podobný životu ostatních amerických dětí, se ale zásadně změnil, když se svými rodiči 4. srpna 1984 přistála v Teheránu, hlavním městě otcovy rodné země. Cesta, zpočátku otcem vysvětlená jako dvoutýdenní návštěva příbuzných, totiž nabrala zcela nečekaný směr, když den před předpokládaným návratem domů, kdy Betty již balila rodině věci, otec šokované manželce i dceři oznámil, že se domů nevrací a zůstanou v Íránu navždy.

Tehdy se také navždy změnil dceřin vztah k otci. „Tu noc pro mě zemřel, od té doby to byl někdo zcela jiný,“ vzpomínala Mahtob později v rozhovoru pro rozhlasovou stanici NPR. Od té doby se matka a dcera musely podřídit životu v islámské zemi. Otec získal jako Íránec úplné opatrovnictví své dcery, která se v místní škole musela učit antiamerickou propagandu. Mahtob také naznačila, že ji a její matku otec začal bít. Až po dlouhých osmnácti měsících se její matce podařilo naplánovat útěk, kdy za dramatických okolností překročily s dcerou hory do Turecka a dostaly se zpět do Spojených států. Tehdy před tajným útěkem viděla Mahtob svého otce naposledy.

Jejich utrpení ale návratem do USA neskončilo. Léta žily s matkou ve strachu z otcovy pomsty, v obavě, že se náhle objeví ve dveřích, přestože se Betty se svým manželem po návratu do USA rozvedla. Mahtob byl navíc ve 13 letech diagnostikován lupus, závažné autoimunitní onemocnění, které způsobuje multiorgánové postižení, hlavně ledvin a mozku. Mahtob se ale díky experimentální léčbě podařilo nemoc udržet pod kontrolou. Vystudovala Michiganskou státní univerzitu a pracovala v oblasti péče o psychicky nemocné jako nezdravotní personál. Právě kvůli problémům s lupusem však musela svou práci opustit.

Téměř 30 let poté, co její matka vydala bestseller Bez dcerky neodejdu popisující jejich dramatický útěk z Íránu, napsala i Mahtob svoji verzi příběhu, nazvanou prostě Jmenuji se Mahtob (My name is Mahtob). Kniha popisuje nejen pobyt v Íránu a dramatický útěk, ale i léta strávená v USA, kdy kvůli strachu z únosu trpěla úzkostmi a nočními můrami, musela navštěvovat školu pod jiným jménem. Nakonec však svému otci, šest let poté, co zemřel, dokázala prožité trauma odpustit.

Stále svobodná Mahtob dnes žije v Grand Rapids, druhém největším městě Michiganu. Oporou je jí také víra v Boha, je spolu se svou matkou členkou wisconsinské evangelické luteránské církve. Přes úspěch své knižní prvotiny zatím neplánuje stát se profesionální spisovatelkou. Má ale chuť napsat se svou matkou kuchařskou knihu.