Velké plus pro masáže

Tlakem na svaly, tkáně a určité body na těle můžeme léčit různá zranění, zmírňovat bolesti, zbavovat stresu či napětí a celkově dostávat tělo do větší pohody. Zlepšuje také krevní oběh a tok lymfy v našem těle. Masáž je jednou z nejstarších metod terapie a relaxu a v dnešní době je neodmyslitelnou součástí našeho životního stylu. Téměř každá kultura má svůj vlastní styl a druh. Proto najdeme např. thajskou, švédskou, havajskou lomi lomi, medovou s kořeny v Rusku či japonskou shiatsu a mnoho dalších.

Benefity masáží:

  • Jsou relaxem pro tělo i mysl
  • Posilují imunitní systém
  • Uvolňují svalstvo, zvyšují pružnost kloubů
  • Snižují křeče, regenerují
  • Uvolňují endorfiny a pozitivně působí proti bolesti
  • Zlepšují držení
  • Bojují proti depresi i úzkosti

Proč a kdy na masáže nechodit

Přesto, že masáže dokáží léčit většinu zdravotních i psychických neduhů, jsou situace, kdy byste si masáž měli odpustit. U každého druhu je to jiné, a proto vždy raději o svých problémech (i když máte pouze subjektivní pocit) mluvte s terapeutem, masérem či recepčním v salónu. Na internetových stránkách daného studia si vždy najděte informace o masáži, na kterou jdete, a přečtěte si všechny rady a tipy.

Rizika spojená s masáží:

Bolestivost:

  • Během i pár dní po ní se může objevit bolest svalů a to není úplně v pořádku. Vždy o tom informujte maséra, aby mohl změnit tlak na svaly a měkké tkáně těla.

Alergie:

  • Při většině masáží se používají různé oleje, krémy a další kosmetické výrobky, které by mohly vyvolat alergickou reakci. Předejít tomu můžete tím, že s terapeutem vždy před masáží proberete případné alergie, o kterých víte.

Pokles hladiny cukru v krvi:

  • Diabetikům se doporučuje vždy po masáži zkontrolovat hladinu cukru. Masážní terapie totiž někdy může způsobit její pokles.

Krevní sraženiny:

  • Zdali trpíte nebo někdo v rodině trpěl na trombózu, mohla by být pro vás masáž nebezpečná. Mohlo by se objevit potenciální riziko cestování krevní sraženiny, a tím třeba infarktu nebo mozkové příhody.

Nervové poškození:

  • Během masáže může také dojít k poškození nervů, i když se to stává vzácně. Většinou jde o skřípnutí či vznik otoku, který nerv může přiskrtit. Takové zranění bývá ve většině případů důsledkem nešetrné a tvrdé masáže s velkým tlakem. Nejčastěji jsou poškozeny nervy na krku a v zádech.

Zranění:

  • Při terapii také může dojít k různým zraněním. A to hlavně kvůli nekvalifikovanosti či neodbornosti maséra.

Otázky pro odborníky:

  1. Mohla by nešetrná masáž nějakým způsobem ovlivnit funkčnost pohybového aparátu?
  2. Setkal/a jste se někdy se situací, že k vám přišel pacient s problémem, který byl pravděpodobně způsoben masáží?
  3. Komunikujete v takovém případě s neurologem či jiným odborníkem?
  4. Je potřebná, např. při zlomenině kosti, skřípnutí nervu, zánětu atd., následná rehabilitace?
  5. Které masáže jsou podle vás nejnebezpečnější? Existují podle vás i takové, při kterých riziko nehrozí?

MUDr. Jan Novotný, ortoped

1. Poškodit pohybový aparát může v podstatě jakákoli masáž, ať už exotická, nebo klasická, je-li prováděna člověkem, který pro tu či onu techniku masáže není náležitě vyškolen a nemá odbornou erudici.

2. Určitě setkal, ale daleko častější jsou případy, kdy je masáž či jiná rehabilitační technika nesprávně indikována. Ovšem někdy může pacient špatně reagovat i na správně provedenou a dobře indikovanou rehabilitační techniku. Každý takový případ je nutno posuzovat individuálně. Navíc speciálně u masáží mnohdy přechodně dojde k částečnému zhoršení subjektivních obtíží bezprostředně po masáži a ke zlepšování stavu dochází pomalu a postupně.

3. S příslušnými odborníky je spolupráce přímo nutná. Některá onemocnění pohybového aparátu jsou často způsobena neurologickým postižením, například útlak nervových kořenů odstupujících z míchy. Odborný lékař - specialista by měl být schopen rozpoznat etiologii daného postižení a pacienta směřovat příslušnému odborníkovi. Na celé řadě postižení mohou i jednotlivé odbornosti spolupracovat. Nejčastěji neurologie, revmatologie, rehabilitace, neurochirurgie, ale i specialisté věnující se přímo léčbě bolesti, takzvané algeziologie.

4. Rehabilitace jako způsob terapie je nesmírně důležitá, stejně jako její správná a včasná indikace. Vyjmenovávat všechny případy, kdy je a není vhodná, jaký druh a jak často má být prováděna, by zabralo mnoho místa. V každém případě je rehabilitace přísně individuální a měla by být indikována příslušným odborným lékařem. Opravdu platí, že pokud je včas a správně indikovaná, může nesmírně pomoci, a v opačném případě velmi uškodit.

5. Nejnebezpečnější jsou masáže prováděné člověkem bez dostatečné erudice a zkušenosti a bez předchozího vyšetření příslušným odborným lékařem. Při určitých druzích onemocnění může masáž opravdu velmi zhoršit stav pacienta. Jedná se především o různá nádorová onemocnění v oblasti páteře, zánětlivá onemocnění – zejména specifické záněty, jako například TBC v oblasti páteře, poúrazové stavy jako jsou zlomeniny v oblasti páteře. Některá onemocnění kardiovaskulárního aparátu, gynekologická onemocnění, gastrointestinální choroby, ale i plicní onemocnění mohou imitovat tzv. vertebrogenní obtíže. V těchto případech lze efekt masáže asi těžko očekávat a někdy mohou stav pacienta i zhoršit. Také z těchto důvodů by masáži či jiné rehabilitační technice mělo předcházet vyšetření lékařem. Není rovněž vhodné provádět rehabilitační techniky v období oslabení organismu, například v době virózy, chřipky a podobně.

Jana Kučerová, profesionální masérka

1. Ani tato varianta se vyloučit nedá. Jedná se o procedury, při kterých je do určité míry nutná spolupráce klienta s masérem. Na vině může být jak chyba komunikace, tak špatný odhad zdravotního stavu klienta ze strany maséra nebo zamlčení zdravotních potíží ze strany klienta. V případě zdravotních potíží je nutné konzultovat zájem o masáž s lékařem.

2. Bohužel, setkala - šlo o techniku napravující blokaci krční páteře.

3. V tomto směru mám obrovské štěstí na velmi odpovědné klienty, kteří znají svůj zdravotní stav, konzultují ho s lékaři, a v souladu s tím používám techniky jim prospěšné.

4. Rehabilitace kombinovaná s šetrnou masáží je podle mého názoru na místě, zejména v případech zlomenin. S tím mám i osobní zkušenost z rodiny, a to po opakovaných frakturách horních končetin a při vadném držení těla.

5. Během své praxe jsem se snažila osvojit si vícero masážních technik. Mými učiteli byli i odborníci z jiných zemí. Ztotožňuji se s jejich myšlenkou, že člověk má svému tělu „naslouchat" a že se všechny hmaty a techniky dají přizpůsobit individuální potřebě klienta.