Bělící pasty – fungují, nebo je to reklamní trik?

Ze všech stran na nás křičí reklamy na pasty pro zářivější úsměv. Kde je ale pravda? Záleží na druhu zabarvení zubů. Pokud na zubech máme pouze povrchové skvrny, tak ano. Bělící zubní pasty používají různé druhy účinných složek (peroxid, jedlá soda apod.), které si opravdu velmi účinně poradí s běžnými skvrnami od kávy, čaje nebo červeného vína. Pokud bělící pasta nepomůže, pravděpodobně mají naše zuby tmavší nebo žlutší barvu uvnitř a ne na povrchu.

Dá se vnitřní zabarvení zubů změnit?

Odpověď zní: ano dá. Jen je potřeba se s tím obrátit na odborníky. Na výběr máme ze tří možností: ordinační bělení, domácí bělení a kombinovaná metoda.

Díky ordinačnímu bělení dosáhneme požadovaných výsledků nejrychleji. Ovšem za vyšší cenu a pravděpodobně odejdeme se zvýšenou citlivostí zubů. Ta ale po několika dnech odezní, když tomu pomůžeme produkty na citlivé zuby.

Domácí bělení je ideální metodou pro osoby s citlivými zuby. Je totiž šetrnější. Na začátku sice musíme přežít otiskování zubů kvůli výrobě silikonových nosičů, ale vše ostatní pak už probíhá v pohodlí domova. Bělení zabere 14 – 20 dní, kdy je potřeba spát s nosiči naplněnými bělícím gelem. Tato metoda je šetrná, levnější, ale bohužel výsledky někdy neodpovídají očekáváním.

Poslední možností je kombinace obou postupů. Nejdřív podstoupíme 14 dní domácího bělení a pak jedno bělení přímo v ordinaci dentální hygieny. Tato metoda patří mezi nejspolehlivější, co se výsledků týká. Některé společnosti dokonce poskytují doživotní záruku na dosažené výsledky.

Výrazná rtěnka bude nejlepší přítelkyně

Některé z nás se zkrátka bojí použít výraznou rtěnku, protože nejsme tak úplně spokojené s barvou svých zubů. Pokud se ale spolehneme na odborníky, už pro nás žádná barva nebude tabu. Opravdu bílé zuby totiž snesou každý odstín. I ten oranžový, fialový nebo černý.

Autor: Andrea Ivaničová, www.nazuby.cz