Co je co?

Jasná hranice mezi krosem a trailem během neexistuje. Snad jen uběhnutá vzdálenost a rychlost běhu. Trail je o celodenním běžeckém výletu. V Čechách stále více oblíbená záležitost, které holdují vybraní jednotlivci a malé skupinky tzv. novodobých běžců. Je to jako v kolech, kdy se běžecké party kamarádů domlouvají na společné víkendové výběhy nebo závody. Jistě to bude tím, že je i u nás řada míst, kde by se celodenní výběhy daly provozovat v ideálních podmínkách. Náhorní plošiny Krušných hor, Šumavy, Jizerek... Ano, stejná místa, kam obvykle jezdíme na běžky. Pravým rájem jsou pak italské Dolomity - ohlušující ticho a kolem vás velikány větší než Tatry.

Pouhý trend a marketing nebo…

Říkalo se, že pro kros - tedy běh po nerovnostech - je třeba mít pevnou, bytelnou kvalitní běžeckou obuv, kvalitní „trailovku“, která nohu ochrání před vyvrknutím a nárazy do kamenů, větví a jiných překážek. S tímto konstatováním se dá určitě souhlasit, ale co se týče ochrany zdraví chodidla, to už je diskutabilní. Kdo si kdy vyzkoušel chodit po horách ve sportovní botě, zjistil, že se mu jde mnohem lépe než v těžkých pohorkách. Nejenže má boty lehčí a potřebuje tak pro celodenní chůzi méně energie, ale má i větší cit pro došlap. Pokud ucítí, že mu noha ujíždí, rychle reaguje. Pokud noha odstřelí, sice to pocítí v místech natažení, ale je to špatně? Pokud mám nohu fixovánu, tlak se v těchto případech jen přenese jinam a tam mám možná svalstvo ještě ochablejší!

Tedy důležitá je konstrukce boty, lehkost, tuhost, ale samozřejmě stav chodidel a vůbec celé tělesné schránky. Pravidelné cvičení, protahování a posilování nás udělají odolnými vůči většině náhlých tahů a tlaků.

Trailové boty tzv. trailovky
Většina etablovaných značek již ve své nabídce boty určené k trialovému běhu má. Boty jsou lehké, ohebné, prodyšné a s vhodnou mírou opory pro dobrý pocit z běhu. Stejně tak i značka Salomon má celou S-LAB kolekce, která je vytvořená speciálně pro sportovce za pomoci sportovců (Kilian Jornet). Boty, běžecké batohy, prostě komplet běžecké nádobíčko.

Trail running ve vyšším levelu

Najdou se i tací sportovci jako např. Kilian Jornet Burgada, který ve svých 28 letech má neuvěřitelné tělesné a duševní schopnosti. Narodil se ve Španělsku, vyrůstal se svou rodinou v Cap del Rec v katalánských Pyrenejích. Jako dítě hor, kde trávil většinu svého času, stanul ve věku 3 let na svém prvním vrcholu Tuc de Moliere 3000 m n. m. V pěti letech vylezl na Aneto (nejvyšší bod Pyrenejí – 3 404 m), ve 4 000 metrech byl poprvé, když mu bylo šest – Breithorn v Alpách. Jako velmi mladý si uvědomil, že nemůže žít bez hor, které tak miloval. Začal provozovat skialpinismus, lezl po horách s lyžemi na zádech, aby pak s nimi zase sjížděl dolů. Dokázal tak třikrát vyhrát Světový pohár.
To, co jej nadchlo, je BĚHÁNÍ horských ultra trailů, dlouhé minimálně 80 km. Za pár let se v disciplíně, ve které se vrcholu obvykle dosahuje až po třicítce, stal legendou.

Každý běžec, běžkyně je originál

Nejdůležitější je mít soudnost a popřemýšlet, zda jsem pokročilý běžec a mám perfektně zvládnutou techniku běhu, a nehrozí mi tedy žádné zranění. Pokud patříte mezi tyto šťastlivce, můžete vybírat z relativně pestré škály běžeckých bot.

Trail running kolem Sněžky

Máte chuť se proběhnout v Krkonoších? Zveme vás na TRAIL RUNNING, kdy si užijete běhání v krásných terénech a můžete vyzkoušet pořádné běžecké vybavení od značky Salomon a dalších. Kdy? V neděli 20. června 2015. Sraz účastníků je v 10 hodin u obchodu Intersport v Peci pod Sněžkou. Více na www.sportpec.cz