Už dvakrát v životě jste poznala zklamání z rozpadlého vztahu, přesto jste se nebála vdát se potřetí, máte tak nezdolnou víru ve šťastné manželství? V potkání »toho pravého«?

Mám. A vždycky stojí za to riskovat a zkusit to znovu.

Když jste se loni v červenci vdala za Petra Poláka (31), nenapadlo vás alespoň na vteřinku: Do třetice všeho dobrého?

Třeba to vyjde. A když ne, svět se nezboří.

Už jste asi mnohokrát slyšela dotazy na věkový rozdíl mezi vámi, předpokládám, že tohle neřešíte, že ve vztahu preferujete jiné věci?

Rozhodně. Dosud jsem nenašla jediný problém, který by byl způsoben naším věkovým rozdílem. Mí předešlí partneři byli starší a to vůbec není záruka úspěchu vztahu.

Víte, popř. necháte se zjistit pohlaví dítěte, už jste vybírali jméno?

Nevíme a vědět nechceme. Bude to překvapení. Jména vybíráme, ale ještě jsme to pravé nenašli.

Naše čtenářky vám moc fandí, prozraďte, jak se připravujete na příchod třetího potomka? Cvičíte? Dodržujete nějakou speciální životosprávu?

Protože se cítím výborně, nezměnila jsem zatím nic zásadního, jenom více odpočívám a déle spím.

Budete chtít manžela u porodu?

Ano, chceme to oba.

Jak se těší na příchod sourozence vaše dcery Anička a Marie?

Dcerám bude v dubnu sedmnáct, jsou to velké a rozumné slečny, které se na svého sourozence moc těší a které mi s ním budou pomáhat.

Mimochodem, zdědily po vás hudební nadání a půjdou ve vašich muzikantských stopách?

Zatím to tak nevypadá, studují střední školy s úplně jiným zaměřením.

Pojďme na začátek vaší kariéry, od malička jste chodila do »Lidušky«, ale zpěv jste nevystudovala, málem z vás byla ekonomka, jak to bylo?

Zpěvu jsem se věnovala odmala, v patnácti jsem se ucházela o přijetí na konzervatoř, ale protože mě nevzali, šla jsem na střední ekonomickou školu. Nicméně jsem během studií nadále zpívala a školu nebrala moc vážně.

Máte úžasný hlas, jak se říká od Boha, po kom jste tenhle talent geneticky podědila? Po mámě, tatínkovi?

To nevím, v rodině nikdo nezpíval.

V roce 1975 jste se s písničkou Markétka zúčastnila soutěže Zpívá celá rodina, vzpomínáte si ještě na to vystoupení, bylo vám dvanáct let, měla jste velkou trému?

Tréma byla veliká, ale touha zpívat mnohem větší. Dodnes na to ráda vzpomínám.

Co rozhodlo, že jste se dala na muziku a později se jí začala i živit?

Permanentní láska k hudbě a neutuchající radost ze zpěvu.

Vaším prvním působištěm byla skupina Precedens. Jak se vyvíjela vaše kariéra dál?

Seznámení a spolupráce s Michalem Pavlíčkem, sólové projekty, žánrově velmi odlišné, muzikálová angažmá atd. Bylo toho za více než dvacet let opravdu hodně.

Jak vzpomínáte na vystupování se Stromboli, ve své době to byla moje nejoblíbenější kapela…

Byla to úžasná kapela v úžasné době, třicet koncertů měsíčně, nabité sportovní haly, to už nikdy nezažiju. A naše hudba byla naprosto nadčasová, funguje dodnes.

V muzikálu Jesus Christ Superstar jste zářila čtyři roky jako Máří Magdaléna, vystupovala jste i v dalších muzikálech? Kterou vaši dosavadní muzikálovou roli máte nejraději?

Následovaly hlavní ženské role v muzikálech Rusalka, Johanka z Arku, Kleopatra, Lucrezia Borgia, Obraz Doriana Graye, Dáma s kaméliemi, ale také některé činoherní role, např. v divadelní inscenaci Produkt. Mou nejoblíbenější a nejtěžší rolí byla Johanka, která se pravděpodobně brzy vrátí na scénu.

Je pravda, že už teď máte nabídku hrát v muzikálu Johanka v Arku, který se bude hrát od září v Kalichu?

Ano, je to v jednání.

Máte nějaké hudební vzory? Jaké zahraniční kapely se vám líbí? A domácí?

Vzory nemám, ale oblíbenců spousty, třeba Davida Bowieho, z kapel Depeche Mode a z našich Monkey Bussines.

Co všechno děláte v současnosti, kde vystupujete, kde vás mohou naše čtenářky ještě vidět a slyšet, než odejdete na »mateřskou«?

Věnuji se komorním recitálům v divadlech, mým posledním vystoupením bude takový koncert v divadle Ta Fantastika v pátek 13. března, kterým se „rozloučím“ a na který všechny čtenářky srdečně zvu!

Životopis Báry Basikové
Narodila se 17. února 1963 v Praze. je Od malička navštěvovala LŠU. Vystudovala střední ekonomickou školu. Veřejně vystupovat začala v roce 1982 se skupinou Precedens. V roce 1986 začala souběžně s Precedensem vystupovat i s rockovou formací Michala Pavlíčka – Stromboli. V roce 1988 však kvůli Stromboli Basiková Precedens opustila, aby se zase navrátila při natáčení alba Pompeje. V roce 1994 se Basiková rozhodla pro vstup do rockové opery Jesus Christ Superstar, kde ztvárnila roli Máří Magdalény. Tuto roli lze nazývat jako její životní a hrála ji po 4 roky. Následovaly další muzikálové nabídky. Následovala nabídka z Národního divadla do baletního představení Lucrezia Borgia režiséra Libora Vaculíka. Vystupovala v dvojroli: baletka - zpěvačka. V roce 2003 dočasně opustila koncertní pódia. Na dva roky se stáhla do soukromí. Roku 2005 ale ohlásila návrat do kapely Precedens, která natočila v nepřítomnosti Basikové dvě alba se zpěvákem Petrem Kolářem. Basiková také kladně odpověděla na nabídku Michala Pavlíčka vystupovat v jeho muzikálu Obraz Doriana Graye, kde hraje trojroli (Matku Doriana, Ještěrku a Operní Divu). Vystupuje také v činohře Produkt s Tomášem Petříkem, kde se opět alternuje s Lucií Bílou.a v muzikálu Dáma s kaméliemi.
Bára Basiková má se svým prvním manželem Petrem Basikou (rodné příjmení Jícha) dvě dcery – dvojčata Annu a Marii (* 1992). Podruhé se vdala (1998) za architekta Jaromíra Pizingera. Ani toto manželství nevydrželo. V červenci 2008 se třetím manželem zpěvačky stal Petr Polák.

Dostala jste už někdy nějakou hereckou nabídku, třeba do filmu, nebo televizního seriálu? Vzala byste ji?

Režisérka Mária Kracíková mě obsadila do hlavní role životopisného filmu o Boženě Němcové, velmi jsem o tento projekt stála, ale z časových a rodinných důvodů jsem jej musela odmítnout. Měl se natáčet delší dobu v Německu, a já jsem nechtěla opustit děti.

V letech 2003 až 2005 jste opustila koncertní pódia a stáhla se do soukromí, můžete našim čtenářkám alespoň nastínit tuhle, pro vás určitě nelehkou dobu?

Naopak! To byla úžasná doba! Pauzu jsem si dala svobodně a dobrovolně, protože jsem měla českého šoubyznysu plné zuby a byly to skvělé roky, kdy jsem se mohla věnovat především rodině.

Kdybyste nebyla zpěvačkou, dovedete si představit jiné povolání, které byste chtěla dělat? Což takhle ekonomka…

To určitě ne (s úsměvem), velmi ráda bych se věnovala filmu. Dramaturgii, scenáristice, režii.

Věříte na nebe a peklo?

Nevěřím. Ani na boha, ani na posmrtný život.

Po bitvě je každý generálem, nicméně kdybyste měla říct jen jednu věc, kterou byste udělala jinak, než se ve vaší minulosti odehrála, která by to byla?

Žádná. Všechno by se totiž potom odvíjelo jinak než doposud a já bych dnes nebyla tam, kde právě jsem. Všechno špatné má vždycky svůj smysl.

Jakou váhu přikládáte líčení a kosmetice?

Je nedílnou součástí každé upravené ženy, ale držím se zásady méně je více.

Přečtete si občas nějaký ženský časopis?

Občas, ale preferuji spíše časopisy společenské.

Jaký je váš názor na feministické organizace?

Feministickému hnutí jsem nikdy nerozuměla a není mi sympatické.

Myslíte si, že v Česku mají muži a ženy stejná práva, cítíte v tomto směru nějakou diskriminaci?

To nemohu posoudit, neznám zcela podrobně situaci všech zaměstnaných mužů a žen nejrůznějších věkových a sociálních skupin, ale mám dojem, že nežijeme ve středověku a máme rovnoprávnost.

Dala jste si do nového roku nějaké předsevzetí? Co byste vzkázala našim čtenářkám do roku 2009?

Předsevzetí si zásadně nikdy nedávám a všem přeju hlavně zdraví. Nic jiného nemá takovou cenu a význam!