Námět poslal normální smrtelník

To, že se nakonec zfilmovalo dílo s původním názvem "Pech, aneb Smůla, kam se hneš", může brát pan Draganovský, velký obdivovatel Troškovy série Slunce, seno..., jako velký úspěch. Námět poslal Troškovi před několila lety. Ten ho však, kvůli velké podobnosti na jeho nejslavnější trilogii, odložil do šuplíku. V roce 2012 však přišla producentka Dana Voláková s tím, že zajistila peníze na komedii z jihočeské vesnice. Troška si vzpomněl na zaslaný scénář a s asistentem Markem Kališem a panem Draganovským ho upravili a rozšířili. Tak vznikly oblíbené i nenáviděné Babovřesky.

Jedna, dva tři

Už na konci prvního dílu je zřejmé, že příběh plný vtipných, i trapných nedorozumění a souhry náhod, bude pokračovat. Troška dohromady natočil tři díly, které prošly ostrou kritikou. Režisérovi byly vytýkány sexistické scény a narážky, dialogy založené na vadách řeči nebo opakující se vtipy a viditelná reklama na sponzory. I tak si ale filmy našly své obdivovatele a v kinech je vidělo přes milion diváků. Hlavními tahači byly i hlavní herecké postavy nebo známí sportovci.

Z lásky k Troškovi

V prvním filmu vystupuje například Lukáš Langmajer, Veronika Žilková, Pavel Kikinčuk a Lucie Vondráčková. Vedle nich si zahrála i Lucie Bílá, která ztvárnila roli "cikánky". Užila si dvoudenního natáčení, za které nepožadovala žádný honorář. Roli prý vzala z čisté lásky k režisérovi Troškovi. Úvodní píseň S láskou nám je líp, která zní jako cover některých písní Michala Davida, nazpívala Lucie Vondráčková s Josefem Vágnerem. Nestárnoucí zpěvačka si za každý natáčecí den k prvnímu filmu vydělala 13 tisíc korun a dohromady jí na kontě přistálo 300 tisíc. Veronika Žilková, která se ve filmu neobjevuje tak často, si přišla na 180 tisíc. Stejně, jako v předchozích Troškových filmech si i zde zahráli neherci z místních vesnic. Kolik si oni vydělali, to je zatím jejich tajemstvím.