„Finanční leasing má jak své výhody, tak úskalí a je třeba si důkladně rozmyslet, kdy a za jakých podmínek tento typ financování zvolit,“ upozorňuje Ing. Pavel Pastorek ze ZFP akademie.

„Jde totiž o typ produktu, kdy je předmět po celou dobu majetkem financující leasingové společnosti a teprve na konci leasingu jeho vlastnictví přechází na zákazníka.

To významně snižuje riziko leasingové společnosti, která má v případě nedobytnosti pohledávky v ruce silný nástroj umožňující využít § 185 trestního zákoníku o neoprávněném užívání cizí věci. Proti riziku odcizení nebo zničení při havárii je navíc kryta havarijním pojištěním a to pochopitelně platí kupující.“

Základní rozdíl mezi leasingem a spotřebitelským úvěrem je tedy v tom, že při leasingu nemůžete se zakoupeným vozem volně disponovat a musíte se řídit podmínkami ve smlouvě!

Jaké podmínky?

Každý, kdo kupuje automobil, by měl tedy pečlivě volit nejen vůz, ale věnovat co největší pozornost i jeho financování. „Je s podivem, že lidé dokážou měsíce vybírat typ, barvu a výbavu auta, ovšem jen několik málo minut se zabývají tím, jak ho budou splácet,“ říká Pavel Pastorek.

Přitom mezi leasingovými společnostmi a jejich smlouvami jsou veliké rozdíly! Při špatně zvoleném financování se vám radost z nového vozu může lehce proměnit v noční můru sankcí a hrozby ztráty něčeho, co ani není vaše, přestože jste třeba většinu ceny už uhradili. To platí zvlášť u smluv nerenomovaných leasingových společností, které mají podmínky nastavené hodně tvrdě.

A co ojetina?

Většina odborníků se shodne na tom, že zatímco při koupi nového vozu je leasingové financování osvědčená varianta koupě, u staršího je vhodnější sáhnout po jiném typu splácení.

U tzv. ojetin mnohem lépe vychází běžný spotřebitelský úvěr. Vzhledem k tomu, že další vícenáklad leasingu je často drahé havarijní pojištění, bývá leasing proti spotřebitelskému úvěru i několikrát dražší.

V případě odcizení nebo zničení ojetého automobilu pojistné plnění kvůli amortizaci nedosáhne pořizovací ceny a vy pak splácíte zůstatkovou cenu auta, které už nemáte.

Jestliže však financujete koupi ojetiny spotřebitelským úvěrem, stává se ihned vaším majetkem, a proto s ní můžete zacházet, jak se vám zlíbí. Můžete si povinné ručení sjednat tam, kde dostanete nejnižší cenu, odmítnout havarijní pojištění, prodat vůz, kdykoli chcete, nebo ho třeba někomu darovat ještě před splacením úvěru.

Neodešla splátka?

Při podpisu leasingové smlouvy si dávejte zvlášť pozor na sankční podmínky. Komu se například někdy nestalo, že mu z účtu neodešla inkasní splátka? Některé smlouvy na takováto pochybení přímo číhají!

Automaticky dojde k zabavení vozu a k příkazu doplatku jeho zůstatkové ceny s navýšením o úroky a také platbou povinného ručení a havarijního pojištění. Jen si to představte: koupíte si ojeté auto v hodnotě 150 000 Kč a jste si vědomi, že za něj po čtyřech letech zaplatíte 250 000 Kč.

Tři roky řádně splácíte, jednou se opozdíte a nakonec už téměř vaše auto putuje zpět ke svému pravoplatnému majiteli. Vy pak ale musíte splácet dál - a chodíte pěšky. Takto nevýhodně zakoupené auto vás pořádně vysaje jako upír!

6x pro nákup auta

  1. Ještě dřív, než si auto vyberete, zvolte způsob jeho financování.
  2. Vždy se ptejte na výslednou cenu vozu a až pak na výši měsíčních splátek.
  3. Velkou pozornost při čtení smlouvy věnujte prostudování sankcí v případě vašeho pochybení.
  4. Zjistěte si konkurenční ceny povinného a havarijního pojištění a porovnejte je s cenou v leasingové smlouvě.
  5. V případě ojetého auta si nechte od pojišťovny vypracovat modelový případ pojistného plnění pro případ odcizení nebo úplného zničení.
  6. Koupi staršího vozu se snažte financovat jinak než leasingem. Například spotřebitelským úvěrem.