Příběh vypráví o "boji" proti některým dospělým, kteří chtějí proměnit starý hrad na businessový zemědělský objekt, v němž by se pěstovaly žampióny. Hlavně proti hokynáři Jouzovi, kterému slíbili odplatu slovy: "Tvrdá pomsta Jouzovi. Jaký "i" Jouzovi?" "Tvrdá pomsta, tak tvrdý Y". S pomocí duchů, rytíře Viléma Brtníka z Brtníku a jeho dcerky Leontýnky, žijící ve zchátralém hradě a mnoha trpaslíků však objekt opraví a nakonec je předán, i přes varování Jouzové, švagrové Černé kroniky, do péče dětí. Leontýnka by však chtěla zažívat všechna doprodružství jako její noví smrtelní kamarádi, což se nakonec podaří. Její osud zvrátí kopretina darovaná z lásky jejím kamarádem Dlouhým Jendou.

Přežívá desetiletí

Filmová pohádka měla být původně agitací na Pionýrské organizace. Díky skvělému scénáři z per Zdeňka Svěráka, Oldřicha Lipského a Jiřího Melíška, a do paměti se vrývajících písniček Jaroslava Uhlíře, se z filmu tato idea odklonila do pozadí a film se stal oblíbeným napříč generacemi. Dokonce skupina Maxim Turbulenc přezpívala píseň Zavolejte stráže, která se na pět let stala oslavnou písní po vstřelení gólu českou hokejovou reprezentací, především na mistrovství světa. Lubomír Lipský (Antonín Jouza) také vzpomínal, že mu přišlo několik dopisů, v nichž ho žádali o radu, kde nejlépe nasadit žampiony a jak se o ně starat.

Sovák nesnášel děti

Je až neuvěřitelné, že Jiří Sovák, která ztvárnil postavu Viléma z Brtníku, měl se svými dětskými kolegy velké potíže. Když mu jednou schovali štětečky na čistění dýmky, vyhlásil stávku do té doby, než se najdou. Aby přežil natáčení s hulákajícím dětským davem, uklidňoval se popíjením vodky, kterou "nasával" po celý čas natáčení, které trvalo dva měsíce.

Nová rodina

Film, mimo úsměvů na tváři, vykouzlil i jedno šťastné dítě. Postavu Maličkého, kterého namluvila Aťka Janoušková, na natáčení vozili z nedalekého dětského domova. Později ho adoptoval herec Vladimír Krška, kterého známe například z legendárního filmu Jáchyme, hoď ho do stroje!