Dějiny antikoncepce jsou dějinami civilizací. Staří Egypťané před 4 000 let využívali k zamezení ovulace přírodní estrogen vyskytující se v roztlučených jádrech granátových jablek - s pomocí vosku z nich formovali malé čípky. Ve středověku se objevily kondomy ze zvířecích střívek a rybí kůže, později dokonce z plátna.

Zásadní změnu přineslo roku 1901 zjištění innsbruckého fyziologa Ludwiga Haberlandta, že je menstruace řízena hormony, jež se tvoří centrálně v mozku a ve vaječnících. Vývoj už tehdy směřoval k vynálezu hormonální antikoncepce - pilulky, která v 60. letech změnila svět možná víc než parní stroj nebo žárovka.

Dnes mají ženy na výběr z několika nehormonálních a hormonálních antikoncepčních přípravků. Kromě klasických pilulek (i ty se dělí na kombinované obsahující estrogen a gestagen a minipilulky pouze s gestagenem) existují náplasti, podkožní implantáty, injekce, nitroděložní systém a vaginální kroužek.

Je to lék

„V současnosti u nás užívá některý z přípravků hormonální antikoncepce přes čtyřicet procent žen ve fertilním věku. Tento počet řadí Českou republiku k nejvyspělejším zemím v oblasti reprodukčního zdraví a plánovaného rodičovství,“ říká praktická lékařka MUDr. Jana Vojtíšková.

Na rozdíl od některých jiných států je ale u nás antikoncepce stále na lékařský předpis. Je to lék, který má své kontraindikace, je nutné užívat ho pod dohledem lékaře.

Gynekolog, jenž ženě antikoncepci předpisuje, by proto kromě důkladné anamnézy měl v případě žen s různými, především chronickými chorobami spolupracovat s jejich praktickými lékaři.

Antikoncepce jednoznačně není pro pacientky s hlubokou žilní trombózou, probíhajícím jaterním onemocněním, ty, které po pětatřicítce kouří víc než 15 cigaret denně, ženy s poruchou srážlivosti krve, ischemickou chorobou srdeční, cévní mozkovou příhodou…

Ovšem pro „rizikové ženy“ s poruchami metabolismu tuků, hypertenzí či diabetem nejsou dnes pilulky vždy zcela tabu. Je to na posouzení lékaře. Ty moderní mají nízký obsah hormonů, takže způsobují méně nežádoucích účinků a pacientky je lépe snášejí. Jejich užívání je pohodlnější, což se odráží i na větší ochotě dodržovat léčebný režim a menším procentu „uživatelských chyb“.

„Jsou ženy, u nichž je nutné kvůli jejich zdravotnímu stavu věnovat volbě antikoncepce velkou pozornost. Vždy musíme individuálně zvažovat, zda případné nechtěné těhotenství nepředstavuje mnohem větší riziko než užívání individuálně zvoleného přípravku. Pro většinu z nich lze nalézt vhodný prostředek,“ připomíná gynekolog MUDr. Jaroslav Jeníček, CSc.

„Při správném užívání přináší hormonální antikoncepce uživatelkám benefity jako například zkrácení doby a intenzity krvácení. Z hlediska zdravotních aspektů snižuje riziko vzniku ovariálních karcinomů, karcinomů děložní sliznice a v neposlední řadě má preventivní účinek proti vzniku mimoděložního těhotenství.“

Bez hormonů

Je však mnoho žen, které jsou i přes výhody hormonální antikoncepce přesvědčeny, že je lépe obejít se bez ní. Přitom požadují antikoncepci stejně spolehlivou a „elegantní“. Poměrně nové řešení pro ně představuje nitroděložní tělísko GyneFix.

Po roce od jeho uvedení na náš trh s ním má doc. MUDr. Taťána Rešlová ve své privátní gynekologické ordinaci jen dobré zkušenosti: „Důležité je, aby se gynekolog naučil GyneFix dobře zavádět.

Na rozdíl od jiných nitroděložních tělísek má velmi malé rozměry, zabírá jen málo místa a díky své pružnosti se perfektně adaptuje v jakékoli děloze. Současně prakticky odpadá možnost samovolného vypuzení a toto tělísko je vhodné i pro ženy, které ještě nerodily.“

Princip fungování GyneFixu – malé měděné kroužky na tělísku uvolňují ionty, jež ničí spermie a působí jako prevence oplodnění vajíčka – poskytuje stejnou spolehlivost jako hormonální antikoncepce. Navíc nehrozí zapomenutí, tělísko se zavádí na pět let.

V přepočtu na dny užívání je tak výhodné i cenově. Pochopitelně ani GyneFix není vhodný pro všechny ženy bez výjimky: kontraindikací jsou patologický tvar dělohy nebo myomy. Také ženy trpící premenstruačním syndromem by měly volit jinou antikoncepci.

Tyto nepříjemné a obtěžující příznaky jako rozladěnost, zvýšená citlivost, bolesti v podbřišku, tlak v prsou a podobně řeší antikoncepce s drospirenonem (Yaz, Yadine). Nitroděložní tělísko GyneFix se nedoporučuje ani promiskuitním ženám, které střídají hodně partnerů, a těm se silnou menstruací.

Od pesarů potíraných medem, jež používaly Egypťanky, přes jen o něco málo spolehlivější metody, které praktikovaly ještě naše babičky, jako je přerušovaná soulož nebo výpočet neplodných dnů, jsme se v Evropě a USA dostali k solidní úrovni kontroly nad početím.

Zatímco například v Africe jen 18 % párů používá nějaký způsob ochrany před otěhotněním a v Nigérii na 80 % párů jakoukoli antikoncepci odmítá, u nás se gynekologové snaží vybrat každé ženě z desítek možností tu nejvhodnější. Není to ještě antikoncepce „šitá na míru v zakázce“, ale určitě „butik“. „Antikoncepční konfekci“ už naštěstí odzvonilo.

Chrání i proti infekci

Kondom, bariérovou antikoncepci, v určitém směru nepřekonal ani vynález pilulky. Je vhodný především jako ochrana před nákazou HIV a poslouží také odpůrcům pilulky. Existuje i jeho ženská varianta femidom. Výhoda snížení rizika přenosu infekcí je společná s další nehormonální antikoncepcí – spermicidy. To jsou globule či krémy zaváděné do pochvy před stykem, jež ničí spermie a dokonce i některé bakterie a viry. Jediná antikoncepce tohoto druhu u nás je Pharmatex. Poskytuje 10x vyšší ochranu než kondom a téměř srovnatelnou ochranu s hormonální antikoncepcí. Působí výhradně lokálně, nepřestupuje do krve ani do mateřského mléka. U nás již skoro nepoužívaná metoda jsou pesary zaváděné do pochvy vždy v kombinaci se spermicidními krémy.