Anti-aging medicína čili medicína proti stárnutí je nejnovější lékařská specializace, jejíž vznik „zařídil“ demografický vývoj posledních desetiletí.

Délka života lidí se ve vyspělých zemích stále prodlužuje a jde o to, aby současné i budoucí generace osmdesátiletých, devadesátiletých a stoletých seniorů nebyly svým dětem a vnukům na obtíž, ale až do konce svých dnů si život vychutnávaly.

„Stáří není nemoc,“ říká MUDr. Iva Holmerová, PhD., předsedkyně České gerontologické a geriatrické společnosti a ředitelka Gerontologického centra v Praze 8.

„Každý stárne podle svého programu zakódovaného v genech, ale také podle způsobu života. Rezervy mládí vydrží do 40 let. Kdo chce co nejdéle zůstat aktivní, měl by na tom cíleně pracovat.

Pohybovat se – ideální je ujít za týden aspoň 25 kilometrů, udržovat svou sexualitu, přiměřeně a racionálně jíst, naplňovat pitný režim a v neposlední řadě mít uspokojivé rodinné i přátelské vztahy a pozitivní přístup k životu. Humor a smích jsou účinné léky proti stáří.“

Správné potraviny omlazují

Anti-aging medicína pochází z USA, kde se rozšířila už v 90. letech minulého století. O 10 let později se začala prosazovat v Evropě, zejména v Německu, Francii, Španělsku a Itálii.

Česká Asociace medicíny proti stárnutí vznikla v roce 2005 a její prezidentka, MUDr. Monika Golková, je zároveň primářka 1. certifikované Anti-aging kliniky A2C v České republice.

Příroda pomáhá

Resveratrol je čistě přírodní látka obsažená v červeném víně, která má pozitivní vliv na srdce a cévy. V poslední době vědci zkoumají především jeho účinky na zpomalení stárnutí. Jeho působením dochází ke zvýšení produkce sirtuinů, tzv. genů mládí v buňkách. Může pomáhat při prevenci rakoviny, diabetu, Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby. Dlouhodobé a pravidelné užívání doplňku stravy s jeho obsahem (1 kapsle má 50 mg resveratrolu, zatímco v 1 litru vína je v průměru asi 2,5 mg) zpomaluje stárnutí buněk a podporuje vitalitu. Tisíciletími osvědčená přírodní látka obnovující „mládí“ a dodávající sílu (i mužnou) jsou také výtažky z žen-šenu. Kladný efekt mají rovněž omega mastné kyseliny, ať už je konzumujeme v rybím mase, nebo v potravinových doplňcích.