Dcera si usmyslí, že bude jíst zdravě, z jídelníčku vyloučí tuky a maso, poté začne jíst jen ovoce a zeleninu. Nakonec to skončí tak, že za celý den sní jediné jablko. Pozor na to, ať nedopadne jako dívky z našich fotek a videa.

Jedním z důvodů, proč si řada dívek připadá nesmyslně tlustá, je oslava vychrtlých modelek v módních časopisech. Svoji roli hrají ovšem také geny či sociální prostředí. Lékaři se setkávají hlavně se spoustou pacientek v pubertě. S dospíváním jsou totiž spojené neurologické obtíže.

Kafe.cz zjistilo:

Anorexie hrozí, když…

…se veškeré myšlenky ubírají na jídlo.

…se člověk příliš často váží.

…se přepíná při sportování.

...má při rodinné večeři v rukávu tisíc důvodů, proč nebude jíst…

Co dělat, když vám hubne dítě

Pokud pozorujete již delší dobu, že vaše dítě nejí, zkuste se nejprve zeptat, zda nemá nějaký problém a nechce se s něčím svěřit. Poznámky typu: „Sněz aspoň ten chleba, ještě jsi vůbec nic nesnědla,“ mají spíše opačný efekt.

Kdy už je stav kritický…

Když daná osoba během krátké doby hodně shodí. Vypovídající hodnotu má tzv. BMI (Body Mass Index = váha vydělená výškou v metrech na druhou). Například žena, která měří 1,7 m a váží 60 kg, má BMI 21. Když je BMI menší než 17, je nutná okamžitá pomoc.

Jak mohou pomoci rodiče

Pokud mají rodiče pocit, že dítě nedokáže změnit svoje stravovací návyky, měli by ihned navštívit obvodního lékaře. Mohou se také obrátit na psychologa či psychoterapeuta.

Tip Kafe.cz

Kam se obrátit?

Kontakty na odborníky a další informace najdete na: Portál o poruchách příjmu potravy (www.pppinfo.cz).

A takhle může vaše dcera dopadnout. Nedopusťte to!

Zdroj: Youtube

Kafe.cz zjistilo:

  • Anorexie začíná nejčastěji mezi 14 až 15 a 17 až 18 lety a je nejčastější u dívek. Nevyhýbá se však ani mladým ženám – rizikový věk je rozmezí 15 až 30 let.
  • V 80 až 90 % případů postihuje anorexie dívky a mladé ženy.
  • Až 7 % případů anorexie končí smrtí, a to není malé číslo.
  • Ročně zemře na následky anorexie až 150 000 dívek a mladých žen.