Diskutujte: Ocenili jste, že Aneta Langerová přiznala veřejně lesbickou orientaci?

Aneta Langerová patří k minimu umělců, kteří se udrželi na scéně, i když splaskla mediální bublina talentové soutěže, že které vzešla. Zvláštní přemýšlivá dívka s hlubokýma očima a silným příběhem vzala lidi za srdce a drží se v nich stále. Rozhovor poskytla týdeníku Vlasta a www.vlasta.cz.

Uděláte si čas i na meditaci či modlitbu?
Pro mě je meditací zpěv. Je neuvěřitelné, jak je to všechno spojené. Stačí malé zakopnutí a váš hlas se najednou změní. Hlas je jedním z důležitých ukazatelů toho, jak na tom člověk psychicky a duševně je. Jestli je z větší části vyrovnaný či nikoli. Všechna cvičení, která jsou spojená se zpěvem, jsou, dá se říct, duchovně založená, takže medituji docela často.

Odkud se bere charisma, kterým tak působíte při svých vystoupeních na posluchače?
To neumím asi posoudit, každý z nás má své charisma, svoji sílu a osobitost. Snažím se bedlivě si naslouchat, být k sobě upřímná, nelámat věci přes koleno, poznávat se, být k sobě přísná a kritická, ale zároveň se mít ráda. Tím se snažím dávat prostor svému já, ale myslím, že to v zásadě děláme všichni.

Jakou váhu přikládáte myšlenkám? Myslíte, že jsou skutečně počátkem všeho, a proto by měly být čisté?
Ano, myšlenky jsou podle mě základem všeho, co se děje. Mohou být krásné, ale také někdy nebezpečné. Myslím, že je třeba vážit každou myšlenku, kterou vypustíme do světa, aby nenapáchala více škody než užitku.

Jste autorkou textů i hudby většiny svých písní. Jak se stane z interpreta textař a skladatel?
Ty úplně první kroky jsou velmi těžké. Chvíli to trvá, než se dostanu do té nálady, a pak ještě nějakou dobu čekám, až to všechno dokážu pojmenovat a být konkrétní. Vyjádřit příběh těmi správnými slovy, tou správnou melodií. Pro mě samotnou je to stále nové, mám se ještě co učit.

Ve vašich textech se často objevuje námět vody – deště, kapek, řek... Konečně píseň Voda živá, jejíž text napsal Michal Hrůza, se stala vaším prvním velkým hitem. Fascinuje vás něčím tento živel, nebo je to jenom náhoda?
Voda je mi ze všech živlů asi nejbližší. Symbolizuje pro mě duševní čistotu. Jsem Střelec a voda mě uklidňuje. Plyne.

Věříte na náhodu? Mám dojem, že je dnes skoro nepsaná povinnost tvrdit, že náhoda neexistuje...
To si také myslím, dokonce bez povinnosti si to myslet. Snad vše v mém životě mělo vždy konkrétní a docela čitelný důvod. Není tedy náhodou, že v náhody úplně nevěřím.

Hudba je váš život. Zbývá vám čas na nějaké další koníčky? Jakou knihu jste například četla naposled?
Občas vyjedu v zimě na hory, protože od malička miluju lyžování. Poslední dobou čtu docela často a před několika dny jsem zavřela velmi útlou knihu – hru Václava Havla s názvem Prase, u které jsem se nesmírně pobavila. Jinak teď čtu hodně poezii, hledám v ní inspiraci pro nové písničky.

Uvažujete dopředu? Kde se vidíte za deset dvacet let?
Představu bych i měla, ale už jsem trochu pochopila, že je mi nejlíp, když můžu žít ze dne na den. Samozřejmě to nejde tak úplně, ale nesvazuju se zatím žádným pocitem, že musím něco konkrétního dokázat, spíš je to opravdu jen představa, která mě motivuje a dává prostor.

Na čem teď pracujete, kde vás můžeme vidět a na co se můžeme těšit?
Skládám nové písně, ráda bych totiž vydala další desku, ale to ještě chvíli potrvá. Jinak máme za sebou akustické koncerty se smyčcovým triem, ve kterých pokračujeme i v tomto roce. V rámci turné Pár míst 2012 vystupujeme v několika českých a moravských městech. Také jsem se pustila do pro mě dosud neznámých vod (zase ta voda...), což je divadlo. Mám svoji první divadelní roli v životě, je to další obrovská výzva a jsem na sebe velmi zvědavá, co to se mnou udělá a kam mě to opět posune. Jde o muzikál Plantáž. A samozřejmě nemůžu zapomenout zmínit projekty Světlušky – Kavárnu POTMĚ, letos poprvé i Kavárnu POTMĚ na kolech, což je pojízdná kavárna, která bude jezdit po celé České republice. A pomalu připravujeme koncert Světlo pro Světlušku, který doufejme i letos odvysílá Česká televize.

Celý rozhovor si přečtete v novém čísle týdeníku Vlasta, další informace naleznete také na webu www.vlasta.cz