Klub 27. Klidně by se mohlo jednat o název rockového klubu v srdci některé ze světových metropolí. A kdyby tomu tak bylo, tenhle klub by o návštěvníky rozhodně neměl nouzi. Účinkovaly by v něm totiž ty největší hvězdy světové pop-music posledních čtyřiceti let.

  • Jenže Klub 27 není rockový klub.

Ne tak docela. Jedná se totiž o vybranou společnost muzikantů, jejichž krátký život a hvězdná kariéra skončily v sedmadvaceti letech. Jejich život byl většinou velmi intenzivní a v jejich smrti obvykle hrály roli alkohol a drogy.

Amy, Jim, Janis, Kurt a ti druzí

Kdo všechno do Klubu 27 patří?

  • Legendární Jim Morrison, kterého našli mrtvého v Paříži ve vaně.
  • Janis Joplin, jež se pravděpodobně předávkovala heroinem.
  • Fenomenální kytarista Jimi Hendrix, který se udusil vlastními zvratky poté, co si vzal příliš mnoho prášků na spaní a zapil je vínem.
  • Kurt Cobain, frontman kapely Nirvana – zastřelil se.
  • Brian Jones, zakládající člen Rolling Stones – utopil se v bazénu za nevyjasněných okolností.
  • A nyní také Amy Winehouse, jejíž přičina smrti se stále vyšetřuje. Zdá se, že nejjistějším způsobem, jak se včlenit do panteonu rockových hvězd, je umění včas zemřít.

Ale žerty stranou. Jak je možné, že tolik rockových muzikantů umírá právě ve věku 27 let? Nejedná se totiž jen o těch několik nejslavnějších. Na internetu najdete seznamy nejméně čtyř desítek dalších talentovaných hudebníků a jiných umělců, které potkal stejný osud. Mezi nimi například výtvarník a legenda grafitti Jean-Michel Basquiat (předávkoval se drogami), nebo Richey Edwards, kytarista skupiny Manic Street Preachers (zmizel a po čase byl prohlášen za mrtvého).

Jako velmi pravděpodobné a zároveň realistické vysvětlení se pochopitelně nabízejí problémy s drogami. Drtivá většina výše jmenovaných muzikantů s nimi víc než jen experimentovala, byli na nich závislí, a jejich problémy pokračovaly i tehdy, když se jim podařilo s drogami skončit.

  • Například Amy Winehouse údajně v době před svou smrtí drogy nebrala, ale zato propadala alkoholu. V sedmadvaceti letech přitom většina z nich už měla za sebou několikaletou velmi intenzivní drogovou „jízdu“.

Nevěř nikomu, komu je přes třicet

Ale je tu ještě jedno možné vysvětlení, související s proslulým sloganem „Nevěř nikomu, komu je přes třicet“. Právě okolo třicítky se většina z nás dobírá jakési definitivní dospělosti. Stáváme se emocionálně stabilnějšími, vyrovnanějšími, svědomitějšími a spolehlivějšími, ale také méně otevřenými novým zkušenostem.

  • Ubývají nám kreativní síly. Začínáme se podobat usedlým dospělým, kteří nám do té doby lezli na nervy. Je možné, že pro umělce, kteří celou svou tvorbu zasvětili konfrontaci s establishmentem, je právě tohle nejkritičtější období.

Bojují nejen s okolním světem, ale i sami se sebou, s proměnou v někoho, kým se nikdy nechtěli stát. Možná i tato krize je může zavést do vypjatých okamžiků, v nichž sáhnou po hrsti prášků, injekční stříkačce s příliš velkou dávkou nebo nabité pistoli...

Amy Winehouse se navždy stala víc než jen hvězdičkou, která se dostala na scestí. Je z ní nová ikona pop-music. A jakožto členka Klubu 27 bude navždy žít ve společnosti rockových velikánů.

A co si o tom myslíte vy?