Paměť je třeba trénovat jako svaly. Jedině tak člověk může zůstat fit až do stáří. Mozek se totiž s věkem den za dnem horší a první problémy s pamětí mohou zažít už třicátníci. Cvičení ale dokáže stárnutí mozku výrazně zpomalit.

Vytvořte si rezervu na horší časy

Když si totiž do paměti ukládáme nové informace, mění se při tom zakončení nervových buněk a tvoří se nové bílkoviny. Právě tenhle proces se cvičením posiluje, a mozek se tak udržuje v dobré kondici. Časem si pomocí mozkového tělocviku navíc vytvoříte i rezervní mozkovou kapacitu, která poslouží v případě, že byste onemocněli.

Pomocí jednoduchých triků si brzy bez problémů zvládnete zapamatovat i předlouhý nákupní seznam nebo dokonce posloupnost českých panovníků i s roky jejich vlády. Tady jsou:

1. Použijte příběh

Tohle cvičení se vám nejlíp osvědčí tehdy, když si budete chtít zapamatovat větší množství informací, které spolu nesouvisí. Třeba položky na nákupním seznamu. Snáz si je do hlavy naskládáte tehdy, když si o nich vymyslíte veselý příběh. Může vypadat třeba tak: Mouka uspořádala večírek. Než nachystala víno a vysmýčila papírovými utěrkami, zazvonil u dveří prací prášek se svou přítelkyní tuňákovou pomazánkou. Zábava se rychle rozjela. Všechno zkazil květák, který se přihnal s tím, že hluk ruší a jeho brokolice nemůže spát.

2. Zapamatujte si tváře a jména

Na zapamatování tváří a jmen pracujte hned při seznámení. Pozorně si prohlédněte tvář svého protějšku a vyberte si z ní dominantní rys, ten si pak v hlavě znásobte. V praxi to vypadá tak, že si pana Nováka, který má výrazný nos, představíte s chobotem. Jméno si nejlíp zapamatujete tak, že ho několikrát použijete během konverzace s dotyčným.

3. Chyťte se prvních písmen

Informaci si můžete zapamatovat pomocí prvních písmen, zvlášť v okamžiku, kdy k vám přichází ve velké rychlosti. Chrlí-li na vás někdo seznam úkolů, poznačte si jejich počáteční písmena. Když se na ně vzápětí podíváte, dokážete k písmenům doplnit konkrétní úkony. Třeba Z – zamést, K – kopírovat, V – vynést koš. Technika se dá použít i v případě, že si nemůžete vzpomenout na jméno nebo místo. Zkuste si postupně projít abecedu a brzy si vzpomenete.

Čím také prospějete paměti

Mozek ke správné činnosti potřebuje dostatek spánku, stravu bohatou na omega 3 a 6 mastné kyseliny, vitamin C a E, pravidelný pohyb a komunikaci s druhými lidmi. Spěte alespoň osm hodin, zařaďte do jídelníčku ryby, saláty a olivový olej a denně ujděte alespoň čtyři kilometry nebo si zatančete. Neurologové také doporučují denně vypít sklenku červeného vína. Od věci nejsou ani preparáty s extrakty z gingko biloby.

Mohlo by vás také zajímat: Každá negativní myšlenka tělu ubližuje