Nejspíš všude tam už leje a vyschlé koryto řeky (rambla, jak říkají Španělé) se prý i za 10 minut může naplnit natolik, že neprojedeme.

Paradoxně i tady, v nejsušším místě Evropy, hrozí záplava. Jedinou poušť starého kontinentu - Tabernas znají i ti, kterým toto jméno a místo ve španělské Andalusii, pár kilometrů od města Almería, nic neříká.

Zdejší vyprahlé kopce, písčité pustiny porostlé opunciemi i zelené oázy s palmami totiž „hrály“ v mnoha filmech.

„Právě tady se točila scéna, kde Indy - Harrison Ford skáče na koně, aby ujel německým tankům. Rozhlédněte se a vnímejte zvláštní světlo, klid a zároveň i jakési napětí téhle krajiny a pochopíte, proč si ji k natáčení filmu Indiana Jones a poslední křížová výprava vybral Steven Spielberg i tolik dalších filmařů,“ nabádá nás průvodkyně a řidička naší čtyřkolky Cristina, moc času na vcítění však nemáme.

Když zvoní v uších

Nejvražednějším vynálezem pro sluch jsou sluchátka zasunutá do vnějšího zvukovodu - tzv. pecky, která hluk přenášejí přímo k bubínku. Používají je dvě třetiny osob do 24 let a polovina lidí středního věku. Zadělávají si tak na tinnitus, poruchu sluchu způsobující „zvonění v uších“ nebo ušní šelesty. Postižení slyší různé – ve skutečnosti neexistující – hučení, zvonění, pískání nebo pulsování. Nedobrovolně a stále vnímané zvuky vznikají pravděpodobně ve vnitřním uchu, kde jsou smyslové buňky. Mozek registruje signály, jako by šlo o vnímání zvuku. Ve skutečnosti ale tento „zvuk“ existuje jen v hlavě. Přesné důvody vzniku tinnitu však nejsou známy. Jisté je to, že dříve postihoval pouze seniory, dnes i mladé lidi nadmíru holdující hlasité hudbě z přehrávačů.