Šampaňské

Proč ho lékaři doporučují: Podle nejnovějšího výzkumu britských vědců má pro tělo blahodárné účinky. Jedna sklenička sektu denně snižuje riziko srdečních onemocnění a mozkové mrtvice. Šumivé víno obsahuje fenoly, které zabraňují ukládání cholesterolu v cévách. Snižuje se tedy riziko vzniku arteriosklerózy, neboli kornatění tepen. Zázračné fenoly mají navíc antioxidační účinky. Pokud se však konzumace sektu a šampaňského přežene, hrozí vám druhý den třeštivá bolest hlavy...

Červené víno

Proč ho lékaři doporučují: Přiměřené pití červeného vína je pozitivní pro mozek, kterému pomáhá myslet. Víno je dobré i proti nespavosti a zubnímu kazu. Ptáte se, proč tomu tak je? Obsahuje totiž látku resveratrol, která se nachází ve slupce a v jadérkách hroznového vína. A právě ta pomáhá mozku fungovat. Chemické látky obsažené v hroznovém víně navíc zamezují bakteriím útočit na naše zuby.

Bílé víno

Proč ho lékaři doporučují: Bílé víno snižuje hladinu „zlého“ cholesterolu – v hroznech se totiž nacházejí látky tyrosol a hydroxytyrosol. Bílé víno navíc obsahuje antioxidanty, které chrání před rakovinou – víno údajně brání tělo před škodlivými molekulami, které mohou poškodit plicní tkáně.

Knižní tip Kafe.cz

Pivo

Proč ho lékaři doporučují: Jeden půllitr piva obsahuje čtvrtinu optimální denní dávky vitaminu B, který chrání naše srdce. Další vitaminy a minerály, které se nacházejí v pivu, zpevňují kosti a snižují riziko vzniku ledvinových kamenů o celých 40 procent.

Metaxa

Proč ji lékaři doporučují: Nejen metaxa, ale jakákoliv brandy (označení pro vinnou pálenku či vínovici), obsahuje velké množství antioxidantů, které chrání před škodlivými volnými radiály (vždyť brandy je destilát „léčivého“ červeného vína).

Bailey‘s

Proč ho lékaři doporučují: Světově proslulý irský likér, který se vyrábí z whisky, obsahuje kyselinu ellagovou. Ta zabíjí rakovinotvorné buňky, aniž by likvidovala buňky zdravé.

Třešňový, višňový likér

Proč ho lékaři doporučují: V kvalitních třešňových likérech je velké množství polyfenolů, které poskytují aktivní ochranu lidskému srdci. Působí totiž protizánětlivě.