Většina zdravých dospělých v létě pije více alkoholu než v zimě. Je jedno, ať jde o drink při obědě nebo pivko při odpoledním grilování. Jakmile je takových dnů více, pak by mohl nastat problém. Proto si raději přečtěte následující řádky. Tento zvyk je stále problematičtější, a to především u žen. Alkohol v kteroukoli denní dobu má svá rizika, ale tzv. „denní“ pití může mít překvapivé a závažné důsledky. Zjistili jsme pro vás pět důvodů, proč je lepší si nadmíru alkoholu v létě odpustit.

Pití se může stát zvykem

Ať jde o jakýkoli drink, je velmi snadné, aby se alkohol stal pravidelnou oporou nejen víkendové aktivity. Stále více mladých žen a maminek v létě svírá denně ve své ruce skleničku pro společnost přijatelných drinků, jako je Mojito nebo třeba Cuba Libre. Tento obrázek už je tak normální, že se nikdo ani nediví, ale stále je dobré mít se na pozoru, protože pořád jde o alkohol, na kterém se člověk může stát závislým. A to bez předchozího varování.

Dochází k rychlé dehydrataci

Grilování, letní party u bazénu, pobyt na chatě nebo na dovolené u moře – léto skrývá spoustu možností, jak si dát trochu do nosu. Popíjení alkoholu v horku ale může způsobit rychlou dehydrataci organismu. Proto vždy s jednou skleničkou alkoholu myslete na to, že byste měli vypít také skleničku obyčejné vody. V horku se také vyhněte tvrdému alkoholu, který dehydratuje více a rychleji. Spíše dejte přednost pivu, vinnému střiku nebo jiným podobným lehkým drinkům. A nakonec si ještě dejte něco zdravého na zub, ať nepijete na lačno.

Jdete na jedno, dvě, tři…a více

Právě v létě nás to mnohem více svádí k tomu jít tzv. „na jedno“. A tentokrát to není jen doménou mužů. Pustíte-li se do pití již odpoledne na nějaké venkovní party, pak je téměř jisté, že si dáte mnohem více skleniček, než kdybyste šli po večeři na drink do baru. Proto na to myslete dopředu a opravdu si nastavte limit, kterého se budete držet. Stanovenou normou pro ženy jsou prý tři nápoje denně.

Místo opalování dochází ke spálení

Studie zveřejněné v časopise British Journal od Dermatology ukázaly, že konzumace jednoho alkoholického nápoje denně zvyšuje riziko spálení kůže až o 20 %. Tělo je prý náchylnější na UV záření. K tomu všemu, který bavící se a popíjející člověk řeší, jestli se dostatečně namazal?

Hrozí více úrazů

Jako poslední důvod uvádíme nepřímý účinek popíjení alkoholu – hrozící zranění. Konzumace alkoholu v létě probíhá u grilů, bazénů či jiných veřejných místech, kde se zvyšuje možnost nehody. Mezi ty nejčastější patří popálení, říznutí, zlomeniny apod. Co říci tedy závěrem? Ačkoli téměř všichni milujeme letní drinky, bude lepší jejich konzumaci omezit na jeden až dva. Co vy na to?