Jedni v nich stále vidí umělecké těleso armády, která nás po dlouhých 20 let okupovala. Další dvě desetiletí svobody ale evidentně dala na tuto pachuť spíše zapomenout, neboť koncerty Alexandrovců jsou u nás stejně rychle vyprodané a stejně nadšeně aplaudované jako všude jinde ve světě.

„Není to jen soubor, ale i skvělý orchestr složený z několika sekcí včetně tradičních ruských nástrojů. To jim dává sílu zahrát téměř cokoli: od árií přes pop po tradiční ruské písně.

Totéž platí o sboru. Každý sborista je profesionál s rozsahem dvě oktávy, který by jinde mohl být kvalitním sólistou. Navíc tu není nic, co by bylo Alexandrovcům podobné,“ vyjmenovává důvody, proč spanilou jízdu souboru neohrozil ani pád komunismu, jeho sólista, slavný tenor Vadim Ananev přezdívaný Mistr Kalinka.

Voják a umělec zároveň

Řádem Rudého praporu dvakrát vyznamenaný akademický soubor písní a tanců Ruské armády A. V. Alexandrova (tak zní jeho současný oficiální název) zahájil svou činnost 12. října 1928 jako Soubor rudoarmějské písně v počtu 12 členů a pod vedením tehdy mladého profesora Moskevské konzervatoře, později národního umělce SSSR Alexandra Vasiljeviče Alexandrova.

Na letošním obřím česko–slovenském turné, které startuje 12. května v Praze, se také blýskne jedna česká hvězda, a to Bára Basiková.

„Jistě to bude výjimečný zážitek. Písně už máme vybrané, ale nechám si je jako překvapení,“ těší se na nezvyklou spolupráci zpěvačka.