1. Topná sezóna

V případě chronických plicních onemocnění, která moderní medicína neumí vyléčit, hraje důležitou roli tzv. kontrola nad průběhem nemoci. Ta zásadním způsobem ovlivňuje kvalitu života. „Velké riziko pro kontrolu plicních onemocnění představuje nízká relativní vlhkost vzduchu, která bývá problémem hlavně v topné sezóně, například v budovách, kde je ústřední topení a kde chybí přirozená vlhkost vzduchu,“ říká MUDr. Luboš Kusenda, pneumolog z plicní léčebny TRN Janov. „Na vysušených sliznicích horních i dolních dýchacích cest totiž mohou vznikat tzv. poruchy slizničního krytu, jimiž snadno prostupují infekce,“ vysvětluje MUDr. Kusenda.

„První pomocí“ často bývají mokré ručníky přehozené přes topení nebo vyprané prádlo pověšené v místnosti, v níž chcete zvlhčit vzduch. Možná to znáte z vlastní zkušenosti, a tak už víte, že takové řešení přináší jen krátkodobou úlevu. Lepší jsou tzv. odpařovače, tedy porcelánové či keramické nádobky na vodu, které jsou umístěny přímo na radiátoru. Pro mnohé to může znít jako hudba minulosti, odpařovače se však stále vyrábějí a dočkaly se i pěkného nového designu. Další možností jsou samozřejmě moderní zvlhčovače vzduchu, kde je možné přímo nastavení relativní vlhkosti vzduchu.

Pozor si dejte také na přechod mezi přetopenou místností a velmi chladným, v zimě přímo mrazivým počasím venku. Nezapomínejte na dostatečně teplé oblečení složené raději z více vrstev, které můžete postupně ubírat a zase přidávat, a na šátky a šály kolem krku. V případě skutečně chladného vzduchu si je pro první chvíle venku můžete natáhnout i přes ústa a dýchat přes ně, než si na prostředí s odlišnou teplotou alespoň trochu přivyknete.

TIP PRO VÁS: INHALACE

Tradičním a osvědčeným způsobem prevence i léčby mnoha nemocí dýchacích cest je inhalace. Inhalovat můžete minerální vody či fyziologický roztok z lékárny. Lidé se závažnějšími nemocemi využívají léčiva předepsaná lékařem. „Inhlace může sloužit například ke zvlhčení sliznic dýchacích cest, a tudíž k zajištění jejich správné funkce (bariéra před infekcí, kontinuální odstranění nečistot). Při použití speciálních léčivých přípravků slouží k rozpouštění a snadnějšímu odstraňování hlenu. Dále můžeme inhalovat lékařem předepsané léky k roztažení průdušek,“ vysvětluje MUDr. Kusenda.

Pro využití v domácím prostředí je určen například kompaktní kompresorový inhalátor PHILIPS RESPIRONICS® InnoSpire Essence. Díky patentované technologii Sidestream zkracuje dobu inhalace na pouhých 6 – 8 minut, což oceníte, například pokud máte netrpělivé dítko nebo když spěcháte do práce. Další výhodou je, že z léčiva vytváří aerosol ve velikosti, která je optimální pro účinnou léčbu. Speciálně zaoblené dno nádobky nebulizátoru navíc významně snižuje zbytkový objem léčiva. Vhodný je také pro astmatiky. Doporučená maloobchodní cena kompresorového inhalátoru PHILIPS RESPIRONICS® InnoSpire Essence je 1 658 Kč. Jde o zdravotnický prostředek, který může být hrazen z veřejného pojištění až do výše 100 %. Informujte se u svého lékaře. Čtěte pečlivě návod k použití. Více informací na www.zdravotni-poradna.cz.

2. Řádící „chřipky“

Jako chřipku jsme si zvykli označovat i zcela jiná onemocnění, například běžné nachlazení nebo záněty horních a dolních cest dýchacích. Bez ohledu na terminologii bývá výsledek stejný, dýchací obtíže se v takovém případě zhoršují. Nejlepší je dlouhodobá prevence spočívající v udržování dobré fyzické kondice a dostatečného příjmu vitamínů. Dále se doporučují probiotika, živé bakteriální kultury mléčného kvašení (jogurty, kysané zelí, kysané mléko). Pro „dobrodružnější povahy“ je vhodné otužování. Je rozumné dbát na pestrou stravu z kvalitních surovin. Ohlídejte si tedy, co jíte a zda vaše tělo skutečně dostává, co potřebuje.



„V této souvislosti je rozšířené povědomí o příznivém vlivu dostatečného množství vitamínu C, méně se ví o vitamínu D, který má vliv na buněčnou imunitu, jež se stará o naší ochranu před viry a nádorovým bujením. Přirozeným zdrojem vitamínu D je sluneční záření, které je účinné pouze v letní sezóně, ale s nástupem podzimu účinek mizí. Proto konzumujte potraviny, které jsou na tento vitamín bohaté, například tzv. tučné mořské ryby jako losos, makrela, tresčí játra, sardinky a další,“ radí pneumolog MUDr. Luboš Kusenda.

Užitečné je v době zvýšeného výskytu virových onemocnění omezit návštěvy prostor s velkým počtem lidí (kina, divadla atp.). „Pokud jde o prevenci, jsem zároveň jednoznačným zastáncem očkování proti chřipce a dále proti pneumokokům. Speciálně u pacientů s CHOPN (chronickou obstrukční plicní nemocí) totiž představuje každá infekce velké ohrožení. Jinak je očkování vhodnou prevencí hlavně u dětí a starších lidí, kteří mají z různých důvodů oslabenou imunitu,“ vysvětluje MUDr. Kusenda.

Nepodceňujte první příznaky na podzim častěji rozšířených virových onemocnění, ať už jde o zvýšenou teplotu, rýmu či kašel. Je rozhodně lepší zůstat pár dní doma a vyléčit se, než riskovat komplikovanější průběh a delší dobu léčby.

3. Nezapomínejte na pohyb

Podzimní počasí, které častěji přináší déšť, je pro řadu z nás důvodem k omezení pohybových aktivit, ať už jde o procházky, ale i návštěvy fitness center, do kterých se nám v takové slotě zkrátka nechce. Jenže správný způsob dýchání a trénované dýchací svaly jsou pro kontrolu plicních onemocnění nepostradatelné. Je s podivem, jak často je v populaci přítomen nevhodný „hrudní“ typ dýchání s minimálním zapojením bránice.



Ideální je jóga, při které se naučíte správně dýchat, a dále chůze. Když počasí nepřeje, tak alespoň „na pásu“ ve fitku. Za minimum je podle odborníků považováno 3 000 kroků denně, doporučované optimum je 10 000 kroků denně. Započítává se samozřejmě i procházka cestou z práce, „obíhání“ nákupů, pochůzek a podobně. Takže kdykoliv neprší, vydejte se sbírat cenné kroky.

Pohyb přispívá také k psychické pohodě. Je zřejmé, že kontrola alergií, astmatu i dalších plicních onemocnění je horší u neurotických lidí nebo lidí pod psychickým tlakem. Proto se nejen hýbejte, ale užívejte si života, bez ohledu na počasí.

TIP PRO VÁS: REHABILITACE S DECHOVÝMI POMŮCKAMI

Ke zlepšení kondice a zdravotního stavu pacitentů s plicním onemocněním významně přispívá rehabilitace s dechovými pomůckami. Například výdechová pomůcka Treshold® PEP výrazně zmírňuje dušnost, přispívá k posílení výdechových svalů a navíc podporuje uvolňování hlenů a snadnější vykašlávání. Doporučená maloobchodní cena výdechového plicního trenažéru Treshold® PEP je 583 Kč. Jde o zdravotnický prostředek, který může být hrazen z veřejného pojištění až do výše 75 %. Informujte se u svého lékaře. Čtěte pečlivě návod k použití. Více informací na www.zdravotni-poradna.cz.