Alergie na šperky není vůbec nic neobvyklého. Nejčastěji ji způsobuje bižuterie, ale běžná je i reakce na stříbro či zlato. Klenoty jsou totiž vyrobeny z nejrůznějších materiálů, které pokožku dráždí. Velmi často to bývá nikl a měď. A tak místo toho, aby váš sexy výstřih zdobil okouzlující náhrdelník, obsypou jej ošklivé červené flíčky. Právě to je nejčastější projev alergie na šperky. Vedle toho se může objevit svědění, loupání, pálení, v horším případě se na vaší kůži může objevit rudá vyrážka či puchýřky.

Co za alergii může?

Kromě kovů obsažených ve špercích, může alergickou reakci na kůži vyvolat i pocení. Sůl, která se v něm nachází, způsobí v kontaktu s náhrdelníkem alergickou reakci. Může se tak stát, že ačkoliv jste řetízek měla již několikrát a žádný problém nenastal, objeví se, jakmile se více zapotíte. Potíže mohou zapříčinit i zbytky mýdla, anebo čistících prostředků, které se vám při úklidu či mytí rukou dostanou třeba pod prstýnek. A rázem je tu reakce, kterou byste nečekala.

Jak se alergické reakci předcházet:

1. Omezte nošení šperků.

Pokud se vám již někdy stalo, že vaše kůže na šperk reagovala alergií, omezte dobu, po kterou šperky nosíte a vždy je sundávejte na noc.

2. Vyzkoušejte speciální tělová mléka.

Podrážděnou pokožku zkuste natřít některým ze specializovaných tělových mlék, která jsou vhodná pro citlivou pokožku, jsou bez konzervantů, barviv a jsou hypoalergenní. Zarudlé místo jím pravidelně promazávejte. Hodí se zejména přípravky z lékárny.

3. Použijte pudr.

Abyste předešla podráždění a alergii kůže, místo pod šperkem přepudrujte. Pudr totiž dobře absorbuje vlhkost a pot.

4. Pořiďte si lak na nehty.

Hodit se vám bude i bezbarvý lak na nehty, který na šperku vytvoří ochrannou bariéru a zabrání kovům, aby podráždily pokožku. Aplikujte malé množství laku na místa šperku, která přijdou do kontaktu s pokožkou.

5. Nechejte pokožku dýchat.

Nenoste šperky příliš těsně na kůži. Pokud je vám prstýnek malý, nechejte si ho zvětšit. To samé platí u hodinek.

6. Vyhněte se levným šperkům.

Dráždí vaši kůži levná bižuterie? Raději se jí vyhněte a pořiďte si zlatý řetízek. Pokud vaši kůži dráždí zlato, zjistěte si, kolik má karátů. Pokud například 14, vyzkoušejte řetízek osmnácti karátový. Čím více karátů zlato má, tím méně přidaných kovů obsahuje. Velmi málo dráždí také šperky z platiny. Levnější variantou jsou pak klenoty bez niklu, dobrou volbou je i chirurgická ocel.

7. Šperky musejí být čisté.

Aby šperky dráždily co nejméně, musejí být čisté. Bakterie, špína, pot apod. způsobují podráždění. Před nošením vaše ozdoby omyjte v teplé vodě s mýdlem a opatrně očistěte jemným kartáčkem na zuby.

8. Čistá má být i pokožka.

Stejně jako šperk i vaše pokožka by měla být čistá. Místo, na které šperk přijde, otřete jemným čistícím tonikem nebo mlékem určeným pro citlivou pokožku.