Ale ať už máte dobrodružnou povahu a vyrážíte s batohem do Jižní Ameriky, nebo milujete vodu a rozhodla jste se jet potápět do blankytně modrých vod Karibiku, nebo máte rodinu s malými dětmi a chcete se jen vyrazit ohřát ke Středozemnímu moři, vždy je nutné přibalit dobře zásobenou lékárničku.

Nepohodlná cesta

Ale hlavně máme cestovní horečku… Čekat nás může namáhavá a nepohodlná jízda autem, vlakem nebo letadlem, jsme ve stresu, jak a kdy dorazíme, bojíme se, jak cestu zvládnou děti, máme strach, aby se něco nepoškodilo a tak dále…

Stres má vliv na náš trávicí systém. Trávicí systém a psychika, to znamená mozek, jsou totiž úzce propojeny nervy. Proto při stresu střevo reaguje velmi citlivě. Vědec zabývající se stresem Prof. Dr. Sepp Porta z Bad Radkersburg potvrzuje tuto souvislost:

"Ve stresových situacích tělo uvolňuje zvýšené množství hormonů adrenalinu a noradrenalinu, které působí jako brzda na střeva. Jedná se o určitý druh sebezáchovy, protože během boje nebo útěku by bylo vyprazdňování střev kontraproduktivní. Proto není zácpa nic neobvyklého v každodenním životě plném stresových situací."

Cestovní stres je pak často doprovázen: * bolestmi břicha * křečemi * nepravidelným trávením * žaludečními potížemi * dokonce i zácpou

Když naše tělo špatně tráví…

A znáte to, nakonec dorazíte do letoviska a těšíte se, že si konečně lehnete na pláž a budete 14 relaxovat, ale ouvej… Časový posun, neobvyklé potraviny, exotické ovoce i koření, neznámé prostředí mohou negativně ovlivnit naše trávení a střevní funkce během krátké doby. A pěkně nás potrápí průjem nebo opačně zácpa.

Na dovolené nechceme řešit zdravotní problémy, chceme se rozhodně jen bavit. A proto si určitě zajistěte už doma pohodovou dovolenou a trávení si napravte. Kromě prevence ještě doma (různé druhy probiotik, které zlepšují střevní mikroflóru), léčiv na průjem a zvracení si přibalte také účinné, spolehlivé, rychlé a šetrné projímadlo – tablety Dulcolax®. (Lék k vnitřnímu užití. Čtěte pečlivě příbalovou informaci. Léčivá látka Bisacodylum. Výdej léčivého přípravku možný i bez lékařského předpisu). Více informací naleznete například na www.dulcolax.cz.

Ženy jsou náchylnější než muži. Ve srovnání s muži, ženy trpí ve věku mezi 15 a 50 lety nepravidelným zažíváním dvakrát až třikrát častěji. Zásadní roli hrají pravděpodobně ženské hormony. Ty mohou za změnu nálad, ale také mají silný vliv na funkci střeva, zejména v průběhu pro ženu typických období jako je menstruace, těhotenství a menopauza.