Že jste masáž boltců ještě nezažily? V této indické vědě patří k základům. Až budete mít otevřena ona tři energetická centra, postavíte se dosavadním problémům čelem.

Odbornice už ví, jaké neduhy mě trápí. Ještě než začala s procedurou, změřila mi pulz, prohlédla jazyk, tváře, dlouze se mi zadívala do očí a stejnou chvíli věnovala i mým rtům a nehtům.

„Máte problémy s činností střev, jste náchylná k angínám a migrény už berete jako přirozenou součást svého života,“ konstatovala po takovéto prohlídce suše terapeutka Gabriela z léčebného a wellnessového centra Theresa v rakouském Zillertalu. Strefila se do puntíku.

Vypusťte všechno zlé

Ajurvéda je postavena na propracovanému systému tzv. marm (citlivých míst na těle, jež jsou podobná akupresurním bodům).

„Nacházejí se tam, kde jsou blízko sebe tuk, žíla, tepna, kost a kloub. Masírováním a stlačováním následně dochází ke stimulaci vnitřních orgánů a celého systému těla,“ vysvětluje. Na horních končetinách tak máme 22 marm, na trupu 12, na krku a hlavě 37 a na zádech 14.

Nyní mi už však otevírá bránu k vyšším světům. Musím hluboce a nahlas dýchat, Gabriela vždy zmáčkne určitou marmu, pak ji chvilku podrží stlačenou a při výdechu ji hladí.

Postupuje od hlavy přes krk, ruce a trup až k chodidlům: na každou část těla mi leje teplý olej a pak následuje stimulativní masáž. Na závěr se opět vrátí k uším, tzv. třetímu oku a temeni.

Směrem dolů ze mě tlakem na určité body „vypouští“ nahromaděnou negativní energii a naopak dovnitř „vlévá“ tu pozitivní.

Dejte si šťávy do pohody!

Ajurvédská masáž nás prý dokáže znovu dostat do pohody. Působí totiž současně na systém krevní, nervový a lymfatický a pomáhá zharmonizovat v těle tři tělesné šťávy známé v ajurvédě jako vatha (vítr), pitta (žluč) a kapha (sliz), které symbolizují složení člověka: jeho genetickou podstatu, přejaté vlastnosti a božský klid vesmíru, z nějž jsme vzešli.

„Neustálé starosti, nespokojenost, úzkost a nenasytnost, které se denně akumulují v našem organismu, vyvolávají napětí a hromadění toxinů v těle.

Ajurvéda zabraňuje nervové ochablosti právě tím, že znovu rozproudí životně důležité tekutiny a uvede vás tak do potřebné pohody,“ uzavírá terapeutka.

Čtěte také:

Iva Šípová: Moje zlatíčka

  • Čím vás manžel dokáže vždycky překvapit? Jakýmkoli dárkem, který nečekám. Nebo občas jídlem, on totiž dobře vaří, a je milé, když přijdu domů a voní tam teplé jídlo.
  • Jak se vás dotýká jeho velká popularita? Negativně to je jednoznačně lživý bulvár. A v dobrém? To je hřejivý pocit, když mi někdo řekne, jak ho manžel zase rozesmál. Ale jinak většina lidí neví, za koho jsem se provdala. Takže si žiju takovým normálním životem.
  • Co všechno potřebuje váš muž k životu, aby byl spokojený? Teplo domova, klid, bezprostřední objetí syna Honzíka.
  • Má vlastnost, které byste ho ráda zbavila? Trochu je nepořádný, ale s tím už nic neudělám.(smích) Občas najdu prázdný talíř v lednici, ohryzek od jablka na stole, hrnek od zaschlého kafe u počítače, o oblečení nemluvě.
  • Už jste zjistila, co mají vaši dva chlapi, Karel a Honzík, společného? Jednoznačně smysl pro humor, lásku ke knížkám a abych je oba pořád nevychvalovala, tak Honzík je stejně nepořádný jako tatínek. Uklidit pokojík je pro něj nadlidský výkon. Když přijde domů a má se převléct, tak má třeba půl hodiny kalhoty na půl žerdi, protože se zrovna začetl do knížky, kterou mimochodem čte i při čištění zubů. Ale jsou to oba moje zlatíčka.