„Každých padesát let pořádají Dogoni obrovské slavnosti, které zasvěcují hvězdě dnes známé jako Sirius C. Oni jí však říkají Digitaria a označují ji za nejmenší a současně nejhmotnější hvězdu vesmíru,“ vysvětluje amatérský astrolog Američan Jonathan Carpenter, jenž se na okraj strmých stěn hory Bandiagara na jihovýchodě Mali už několikrát vydal.

„Kmen byl po staletí naprosto izolován od okolního světa. Jsou to samotářští farmáři s obdivuhodnými znalostmi o vesmíru: nejenže měli spoustu informací o jednotlivých planetách a hvězdách, ale u Siria dovedli určit jeho přesnou polohu a navíc tvrdili, že v jeho okolí existují další dvě hvězdy,“ dodává.

Moderní vědě trval objev hvězd, jež patří Siriovi, o několik tisíc let déle než Dogonům. Sirius B vypočítal roku 1844 německý astronom Fridrich Bessel a jeho domněnku potvrdil roku 1862 americký astronom Alvan Clark. Sirius C byl objeven dokonce až v roce 1995!

Ufologové jsou u vytržení

Dál už se ovšem tvrzení Dogonů a vědců rozcházejí. Afričané prohlašují, že právě díky Digitarii se zrodil celý svět, protože obsahuje zárodky všech věcí. A oni sami se prý před více než 10 000 lety s mimozemšťany z této hvězdy setkali!

„Vyprávějí, že se snesli na Zemi za strašlivého rámusu, větru, bouře a ohně hned v několika vesmírných korábech. Říkali si Nommové, měli rybí ocas, slizkou kůži, špičaté zuby, dýchali dvěma otvory na zádech, ale hruď a hlavu měli podobné lidským.

Chovali se prý přátelsky, mluvili jejich domorodým jazykem a předali jim mnoho znalostí včetně těch o vesmíru,“ popisuje Jonathan Carpenter.

Moudra od starých Egypťanů?

I pokud pomineme nepříliš pravděpodobnou teorii o návštěvě UFO, jak si vysvětlit, že jsou Dogoni tak dobří astronomové? Robert K. G. Temple tento fenomén zkoumal celá desetiletí a nakonec ve své knize The Sirius Mystery došel ke jednoduchému závěru postavenému na historických faktech: své vědění převzali od starých Egypťanů, kteří již používali jakýsi primitivní teleskop.

Jak je to možné? Překvapení na závěr: právě tady, v deltě Nilu a Mecce dávného vědění, kmen Dogonů vznikl a až mnohem později se vydal do Mali!

Jistota je přesto jistota a astronomové by měli jejich znalosti studovat. Co když znají nějaké další, dosud neobjevené hvězdy?