Slunce je pro pokožku lidského těla dobrým sluhou, ale zlým pánem. Hranice mezi opálením a spálením je někdy tenká. Jak to zařídit, aby pobyt na slunci přinesl opálení a ne spálení? Řiďte se podle svého fototypu.

Podle toho, jak reaguje naše pokožka na slunce, určujeme čtyři fototypy. Jde o kombinaci typu pleti, barvy vlasů a hustoty pih. Čím menší je schopnost pokožky tvořit melanin, tím větší je riziko poškození kůže. Proto je dobré vědět, jaký (foto)typ kůže máte.

* Fototyp 1 nemůže být na slunci bez negativních projevů slunění déle než 10 minut. Jeho kůže totiž na slunce reaguje vždy spíše zrudnutím a hnědnutí se nedostavuje ani později.
* Fototyp 2 je na tom podobně, ale vydrží na slunci (se stejnými příznaky) až 20 minut.
* Fototyp 3má průměrně citlivou kůži, která po 30 minutách na slunci červená, ale zarudnutí přechází následně do opálení.
* Fototyp 4 je kůže odolná, která i po 45 minutách na přímém slunci spíše hnědne, než červená. Přesto ani u tohoto typu pokožky byste neměli zapomínat na ochranu prosti slunečnímu záření.

Znáte tip s betakarotenem a vitamínem A?

• Užívání betakarotenu by mělo zajistit krásnější a snadnější opálení. Pravda sice je, že betakaroten pokožku zabarví dohněda, ale není to tím, že by zajistil aktivnější pigment, alespíše se ukládá v organismu. Betakaroten sice pomáhá pokožku chránit proti UV paprskům, neznamená to ovšem, že se už nemusíte mazat opalovacím krémem.
• Když začnete jíst vitamín A pravidelně tři týdny před plánovaným intenzivním sluněním, působí vitamín A antioxidačně a zajišťuje ochranu a zhnědnutí pokožky po opalování. Nejzdravějšího efektu ale dosáhnete, když budete kombinovat konzumaci vitamínů a používání opalovacího krému s dostatečně vysokým ochranným faktorem.

Ochranný krém

Minimálním ochranným faktorem 20 byste se měli chránit vždy, když je slunce na obloze po celý den a je „letně ostré“. Například AMICA mléko na opalování faktor 20, bylo testováno Státním zdravotním ústavem a zaručuje stejně dlouhou ochranu před UVA i UVB zářením, což je základní předpoklad pro vyvážený systém UV filtrů, který pomáhá předcházet onemocněním a poškozením kůže v pozdějším věku.

Rada na závěr: Nezapomínejte mazat krémem na opalování také ušní boltce, kolena, předloktí i prsty u nohou. Nezapomeňte ani na vaše rty - chraňte je balzámem s UV filtrem.