Diskutujte: Na který z následujících bodů pravidelně zapomínáte?

Káva získává požadovaný chuťový profil a svoji jedinečnost, podobně jako třeba víno, díky mnoha faktorům: od místa původu, přes pečlivý výběr vhodných zrn, až po zpracování. Důležitou tečkou na cestě za perfektním šálkem kávy je samozřejmě také způsob přípravy.

Na co je třeba dbát při přípravě kávy?

  • Najděte si tu svou. Hledejte, až naleznete opravdu dobrou kávu a svoji oblíbenou chuť.
  • Káva musí být čerstvá. Chutnou kávu připravíte jedině z čerstvé kávy. Musí být nejen čerstvě koupená, ale i čerstvě umletá. Používáte-li elektrický mlýnek, kávu před další přípravou nechte vychladnout. Velmi záleží na správném stupni mletí – tak aby se mohlo rozvinout plné aroma. V zásadě platí, že nejjemněji meleme kávu pro přípravu klasického „českého“ turka, jemně pro přípravu v mokka konvičce, středně hrubě pro ruční filtrovací konvici (caffetiére). Melte kávu vždy jen po menších dávkách, neboť zahřátý mlýnek jí odebírá část vůně. Na šálek dobré kávy je nutno počítat nejméně 8 a nejvíce 12 gramů: to je polévková lžíce zarovnaná po okraj.
  • Voda. Pro přípravu kávy používejte vždy čistou a čerstvou vodu. Měla by být měkká až středně tvrdá, bez cizích příchutí a vůní, s přiměřeným množstvím minerálních látek, které jsou výraznými nosiči chuťové kompozice.
  • Šálek. Vyberte raději malý a širší. Do čajového šálku se dá sice také nalít káva, ale kávový šálek má být vyhrazen pouze kávě. Máte-li dva nebo více hostů, naplňte šálek a podejte ihned hostovi. Nikdy nenalévejte kávu do šálků najednou, zvláště ne mimo pohled hosta, jako například v kuchyni.
  • Podšálek. Patří k šálku: to platí pro hostitele i pro hosta. Snad není potřeba říkat, že podšálek není popelník.
  • Nepodceňte mléko – nejen káva musí být kvalitní, ale i mléko musí být správně nahřáté, ideálně plnotučné a mléčná pěna našlehaná – milovníci cappuccina přikyvují.
  • Lžička. Čím menší šálek, tím menší lžička. Tyto dvě věci patří k sobě. Slouží pouze k promíchání cukru. Toť vše!
  • První ochutnání, první doušek vždy přímo z šálku a ne ze lžičky.
  • Cukr. Velikost kostek musí být také v poměru k šálku. To znamená malé kostičky. Předkládá se současně s podáváním kávy. Hostitel nikdy nechybí, když sám kleštičkami nabídne jednu nebo dvě kostky podle přání hosta. Host zase ví, že nejdřív nechá cukr rozpustit a potom jej teprve promíchá lžičkou. Zásadně tedy nikdy do cukru „neklove“.

Tipy:

Co ke kávě? Nikdy neuděláte chybu, podáte-li konvičku vychlazené smetany a vodu s kostkou ledu. A jaký alkohol? V podstatě trojí: silný destilát (nejlépe koňak), likér nebo vermut.

Když rádi experimentujete, ale nechcete šlápnout vedle, pořiďte si kapslový kávovar s parní tryskou pro přípravu mléčné pěny z čerstvého mléka. Tchibo Cafissimo se prodává v mnoha barvách. Během chvilky doma vykouzlíte cappuccino nebo nádherné latté macchiato!

Anketní otázka:

Kolik tlaků vodního čerpadla využívá pro spařování kapslí kávovar Tchibo Cafissimo?
1. Jeden

2. Dva

3. Tři

((bean:1:81))