Diskutujte: Jaká věta zažehla hádku naposledy u vás doma?

Kafe.cz zjistilo: Jaké jsou nejrizikovější faktory pro vznik partnerských konfliktů? Které vlastnosti vás zaručeně přivedou k hádkám?
Podle psychologů patří k nejrizikovějším faktorům sklon silně a defenzívně reagovat na problémy a výzvy, negativní, pesimistický pohled na svět, nerealistické představy a požadavky na partnerství a také to, že pokud vy sami pocházíte z rozvedené či dysfunkční rodiny.

1. „Nic mi není. Co by mi mělo být?“

Váš naštvaný obličej mluví za všechno. Stejně jako fakt, že jste už hodinu nepromluvila ani slovo a pouze na něj vrháte nasupené pohledy. Ale když se vás zeptá, co se děje, opáčíte: „Nic!“ Máte totiž pocit, že je to přece nad slunce jasnější! Nezavolal, když slíbil, že zavolá, zapomněl na vaše narozeniny, ignoroval váš nový účes... nebo cokoliv jiného. Jenže váš partner opravdu možná neví, proč se na něj zlobíte. Netrestejte ho pasivně agresivním chováním za prohřešek, kterého si není vědom, a normálně si s ním o tom promluvte.

2. „Mám hrozně tlustá stehna.“

Kdybyste mu nepřipadala atraktivní, tak by s vámi nebyl. Tečka. Upozorňovat na svoje nedostatky (třeba proto, že u něj hledáte ujištění, jak jste krásná), je za prvé otravné. Za druhé tím dáváte najevo nedostatek sebevědomí, což rozhodně není sexy. A za třetí to znamená, že váš partner si může všimnout chyb, které pro něj do té doby neexistovaly.

3. „Nech to, radši si to udělám sama!“

Tak tohle je urážlivé a zraňující hned nadvakrát. Za prvé, nikdo není rád, když zjistí, že jeho snaha byla k ničemu. Za druhé tím dáváte nafrak jeho elementární potřebě být schopným strůjcem a ochráncem vašeho domova. Brzy by se mohlo stát, že váš muž si rovnou řekne: „Nechám ji, ať si to udělá sama.“ A přestane se pokoušet vám pomáhat úplně.

4. „Jsi přesně jako tvůj otec.“

Jak by se vám líbilo od něj slyšet: „Jsi přesně jako tvoje matka.“ Tak vidíte. Váš muž toho o svém otci pravděpodobně ví mnohem víc než vy a na podobné přirovnání může být citlivější, než si myslíte.

5. „Myslíš si, že je hezká?“

Každý muž ví, že na tohle se nedá správně odpovědět. Když řekne „ano,“ pravděpodobně vás naštve. Když odpoví „ne“, obviníte ho, že je lhář.

6. „Ty vždycky... (doplňte si podle vlastních zkušeností)“ „Ty nikdy... (doplňte si podle vlastních zkušeností).“

Tyto dvě věty raději vůbec nepoužívejte, protože okamžitě vyvolávají kontroverzi a staví toho druhého do defenzívy. Pokud mu řeknete: „Ty mi nikdy nepomůžeš,“ nejspíš na vás vyrukuje s několika ověřenými případy, kdy vám pomohl. Raději se soustřeďte na konkrétní situaci a na své vlastní pocity.

7. „Až se vezmeme....“ „Až budeme mít děti...“

Jistě, plánovat společnou budoucnosti je zcela přirozené. Ale pokud se sladkými představami vyrukujete příliš brzy, mohl by se váš přítel vyděsit. Psychologové varují, že přes myšlenku, že by s vámi měl strávit zbytek života (a na ostatní ženy zapomenout) se muži stále přenášejí dost složitě, přestože to tak klidně může dopadnout. Sice nemůžete čekat do nekonečna, ale nějaký čas na to, aby začal myslet v rovině „My“ a ne pouze „Já“, potřebuje snad každý muž.

8. „Opravdu jsi v pohodě?“ „Opravdu, opravdu, opravdu jsi v pohodě?“

Zdá se vám nějaký zamlklý. Podivně zamlklý. Trápí se kvůli něčemu v práci? Nebo má jiné problémy? Případně je na vás naštvaný? Nevíte. „Nejsi naštvaný?“ zeptáte se ho. „Ne,“ dostanete odpověď. Ale váš partner temně mlčí dál, případně se důrazně ohradí a hádka je na světě.
Tudy cesta nevede. Muži mají mnohem větší potíže sdílet své problémy než ženy. I ty, za které nemohou, mnohdy berou jako vlastní selhání. Namísto neustálého naléhání dejte najevo, že jste připravena pomoct a vyslechnout. Zkrátka spojenec.