Nejstarší věrohodná zpráva o pití čaje pochází ze 3. století našeho letopočtu. Objevení čaje jako blahodárné rostliny je však samozřejmě mnohem starší; legendy uvádějí dokonce 3. tisíciletí před naším letopočtem. Do českých domácností se dostal čaj z Británie ve druhé polovině 19. století. A právě tam také začíná naše čajové putování…

1. Londýn, Anglie

Čaj o páté patří v Anglii k neodmyslitelným tradicím. A tak zde doslova na každém rohu najdete obchody s vynikajícími čaji, lahodný nápoj si také můžete vychutnat na řadě vyhlášených míst. Například v hotelu Ritz patří takový šálek k luxusním záležitostem – dámy se oblékají do rób a pánové do obleků, aby si vychutnali čaj ze stříbrných šálků a čínského porcelánu. Samozřejmě nejde o nejlevnější záležitost.

2. Transsibiřská železnice, Rusko/Asie

Cesta z Moskvy do Beijingu v centrální Asii zabere přes šest dní. Nejen, že vás čeká originální výlet neobvyklou krajinou, ale vychutnat si můžete i nespočet šálků vynikajícího čaje. V každém vagonu totiž najdete samovar, který k Rusku neodmyslitelně patří. A tak máte po celý den k dispozici horkou vodu a čaj si můžete připravit dle chuti. Navíc je to skvělá příležitost, jak se seznámit a popovídat si s dalšími cestujícími. Pití čaje je zde totiž rituál.

3. Paraguay & Argentina

A za čajem se můžete vypravit i do Ameriky. Zde si můžete pochutnat na Yerba Maté, což je pravděpodobně nejoblíbenější jihoamerický nápoj, připravovaný z lístku cesmíny paraguayské. Pijí ho zde snad všichni – od pouličních prodavačů, přes kovboje až po politiky. Je totiž známý svými výbornými povzbuzujícími účinky a vysokým obsahem vitaminů a minerálních látek. Tak proč si jej nevychutnat právě v Jižní Americe. Zde se totiž servíruje v nádobě z vydlabané tykve s úzkým hrdlem a usrkává se bambusovým brčkem.

4. Jun Shan, Čína

Další zemí, kde pití čaje patří k tradicím, je Čína. Na ostrově Jun Shan, který je známý krásnou přírodou a jako domov zlatých želv, najdete také jednu z místních specialit – stříbrné jehly z hory Jun Shan. Jde o jeden z nejkvalitnějších žlutých čajů vůbec – a tomu odpovídá i cena. Zanechává specifickou kouřově kořeněnou chuť v zadní části jazyka a jemnou chuť černého pepře v hrdle, ale to vše jen natolik, aby vynikla jeho specifická plná sladká chuť. Pít tento čaj je zkrátka zážitek – a nejlépe v jeho domově, do kterého se dostanete plavbou po jezeře Dong Ting.

5. Poušť Sahara

Další šálek čaje vás čeká v Africe, konkrétně na poušti Sahara. Také zde, mezi nomády či v beduínských vesničkách, patří pití čaje k rituálům, a tak si můžete pochutnat například na specialitě zdejších Tuaregů – směsi zeleného čaje Gunpowder a divoce rostoucí marocké máty. Také tento čaj je nápoj je známý svými povzbuzujícími účinky a blahodárně působí i na nervy a trávení.

6. Uji, Japonsko

Do Japonska se můžete vypravit na šálek lahodného zeleného čaje – mezi ty tradiční patří Sencha, který se pěstuje na plném slunci, a tak má vyšší obsah katechinu než další zelené čaje. Chutná také trpčeji a vyznačuje se plným aroma. Abyste zdejšímu pití čaje mohla porozumět, navštivte Taiho-an Tea House v Uji, kde vám Japonka v kimonu naservíruje čaj právě tak, jak se dle japonských tradic patří.

7. Peru

Pokud chcete ochutnat čaj z lístků koky, známý jako Maté de Coca, nezbude vám, než se za ním vypravit, třeba do Peru. I když zde je – stejně jako v Bolívii – jeho pití zcela legální, k nám se dovážet nesmí. Lístky kokainovníku totiž obsahují kokain, místní je rovnou žvýkají a používají na celou škálu chorob díky jeho údajně léčivým účinkům.

8. Darjeeling, Indie

Co by to bylo za čajovou výpravu, kdybyste si nezajela do Indie. V Darjeelingu patří pěstování čaje k největšímu zdroji příjmů a láká sem bezpočet turistů. Tento vysoce kvalitní čaj se sbírá a zpracovává zásadně ručně a je znám pro svou vynikající chuť i účinky – při kratším luhování jsou povzbudivé, naopak při delším uklidňující. V Darjeelingu si čaj můžete nejen nakoupit, ale také se podívat, jak se pěstuje a sklízí přímo na čajových plantážích.