1. Kolikrát denně provádíme hygienu a jak často chodíme k odborníkovi?

Platí to, co už nás učily naše maminky. Do koupelny s kartáčkem je potřeba zalézt alespoň 2x denně. Ráno si vystačíte s kartáčkem a pastou, večer už vezměte do ruky i mezizubní kartáček nebo zubní nit. Vhodné je doplnit péči o zuby také o ústní vodu. K zubnímu lékaři je dobré zajít 2x do roka, což odpovídá pravidelným preventivním prohlídkám. Někteří lékaři jen prohlédnou zuby, zkontrolují, zda nemáte kazy, a je po kontrole. V takovém případě je pak lepší chodit také 2x do roka k dentální hygienistce, která pořádně zuby vyčistí, odstraní zubní kámen a plak a hlavně vás bude postupně učit, jak si správně čistit zuby a jak používat mezizubní kartáčky.

Kafe.cz říká:

  • Nejde o to, jak dlouho zuby čistíte. Méně je někdy více. Důležitá je ale technika čištění zubu. Správné je krouživými pohyby čistit každý zub zvlášť, a to vždy s postupem od stoliček k předním zubům.

2. Jaké jsou běžné pomůcky pro ústní hygienu?

Nic není lepší než ruční zubní kartáček (ať reklamy tvrdí cokoli) – nejlépe vyberte takový, který má rovně střižené husté štětiny a krátkou a širokou pracovní část. A rozhodně volte takové, které jsou jemné. Tvrdé kartáčky nečistí lépe, ale spíše ubližují dásním. K tomu si do výbavy pořiďte určitě mezizubní kartáčky. S výběrem velikosti vám určitě ochotně pomůže lékař nebo hygienistka. Na dočišťování zubů je pak vhodné mít i zubní nit.

3. Jak zkontrolovat, že mám zuby čisté?

Stačí přejet jazykem zub po zubu u krčku. Měli byste cítit, že jsou zuby všude hladké. V případě, že ucítíte nějakou nerovnost, stačí pak na sucho kartáčkem zub dočistit.

4. Jakou pastou si čistit zuby?

Možná si myslíte, že je jedno, jakou pastou si zuby čistíte – hlavní je přeci, že si je čistíte, ale tak to není. U dětí myslete na to, aby pasta neobsahovala vůbec nebo jen malé množství fluoridu. Děti totiž rádi a často pastu polykají. Kvůli nadbytku fluoridu pak vzniká tzv. fluoróza, a tím dochází ke vzniku zbytečných skvrn na zubech. Stejně tak v případě, že máte nějaký problém se zuby. Například pokud máte citlivé zuby, používejte pastu na ně určenou. Specializované pasty se hodí i pro lidi trpící paradontózou nebo zánětem dásní. A pozor – stačí jen malé množství pasty.

Mohlo by vás zajímat: Jak řešit zápach z úst?

5. Jak je to se žvýkačkami místo čištění zubů?

Ani ve výjimečných případech čištění zubů nenahrazujte žvýkáním. Pokud nemáte po ruce kartáček, vezměte si třeba plátěný kapesník, potřete jej trochou pasty a zuby jím vytřete. Žvýkačky nemusíte úplně zatracovat. Působí proti zubnímu kazu, zvyšují sekreci slin, dodají potřebné minerály a pozitivně působí na zubní sklovinu.

6. Co narušuje zubní sklovinu?

V první řadě zubní sklovinu poškozuje plak, který způsobuje odvápnění. Tomu zabráníte tím, že dodáte zubům minerály, které sklovinu opět uzdraví. Dále také kyselé jídlo a pití. Je ale potřeba myslet na to, že není vhodné čistit si zuby ihned po požití kyselého jídla či nápoje. Zároveň mohou zubům škodit i bělicí pasty, které obsahují mikročástečky, které zub obrušují.

Kafe.cz říká:

  • Již téměř od narození zvykejte miminko na péči o chrup. Kolem šestého měsíce začínají růst dětem první zoubky. Již před tímto okamžikem však používejte tzv. prsťáček, kterým můžete dásničky dítěti masírovat a přitom ho zvykat na každodenní hygienu. Jakmile se zoubky začnou klubat, pořiďte si dětský kartáček a v případě, že chcete, tak také zubní pastu určenou pro malé děti. K zubnímu lékaři se pak doporučuje s prckem jít v 1 roce života. A nebojte, nemusíte se stresovat, doktor jen koukne a zapíše si, kolik zoubků váš prcek má.

7. Co může způsobovat zápach z úst?

V tom horším případě může jít o nemoc trávicího traktu, ale většinou jde o mikroby z jídla, kteří zápach způsobují. Také málo hygieny může způsobit problém. Používejte tedy žvýkačky, čistěte si zuby i po jídle a používejte ústní vodu.

8. Co stojí za vznikem zubního kamene?

Zjednodušeně řečeno jde o zanedbaný zubní plak. Pokud ho pravidelně neodstraňujeme, usazují se v něm minerály ze slin, mění se jeho struktura, tvrdne a usazuje se u krčku zubu.