Kontaktní čočky si většinou pořizujeme, abychom se zbavily brýlí. Mnohdy máme pocit, že nám nesluší, nevyhovují při sportu nebo se v nich prostě jen necítíme. Dalším důvodem, proč se přikláníme k čočkám, je ale i líčení. Nalíčit se totiž tak, aby i pod brýlemi byly oči zvýrazněné, je často problém. Čočky jsou pro nás z tohoto hlediska snazší. Nalíčené oči neskrýváme pod brýlovými skly a líčení je tak daleko více zřetelné. Pryč jsou doby, kdy byla zažita představa, že se nositelky čoček ze zdravotního hlediska nesmí líčit. Seznamte se s jednoduchým a rychlým postupem a uvidíte, že zdraví a krásu lze skloubit!

Mohlo by vás také zajímat: Rozmazaná řasenka. Jak napravit škody?

Chránit a zkrášlovat

Oči jsou naším nejcitlivějším orgánem a zároveň také smyslem, který nám poskytuje nejvíce informací. Až 90 % informací a znalostí získáme díky zraku, na ostatní smysly tak společně připadá zhruba 10 % vjemů. Ne nadarmo je proto nutné si oči chránit, pečovat o ně a poskytovat jim náležitý komfort. A nebyly by to ženy ani svět módy, kdyby neobjevily, že i oči se dají „zdobit“. Dnes už si těžko dovedeme představit, že bychom vyšly na ulici bez použití make-upu, řasenky, očních linek nebo stínů. Co ale když jsme zároveň i nositelkami kontaktních čoček? Jaký je správný postup aplikace čoček a líčení a jak zabránit, aby se nám částečky dekorativní kosmetiky nedostaly do očí?

Jak se líčit správně:

  • Krok 1: Líčení provádějte vždy až po aplikaci čoček. Čočku nejprve vyjměte z roztoku, ideální jsou bio-inspirované roztoky, které jsou k očím šetrné a respektují jejich přirozené vlastnosti. Čočky díky nim zůstanou vlhké až 20 hodin, a tudíž v oku neřežou ani nepálí a nenutí nás k mnutí, a tím pádem předcházíme riziku zanesení částeček kosmetiky do očí.
  • Krok 2: Používejte šetrnější kosmetické prostředky určené pro uživatele kontaktních čoček či pro osoby s citlivějšíma očima. Většina kosmetických prostředků od řasenek až po oční linky se nyní dají sehnat i ve variantě „sensitive“. Vhodné jsou tak pro nositelky čoček i pro ženy, které trpí na častější oční záněty nebo alergie.
  • Krok 3: Přípravky nanášejte na vnitřní okraj víček, protože by mohly znečistit povrch čoček. V případě, že jste milovnice očních linek, nanášejte ji na vnější okraj víčka, nikdy ji nemalujte přímo „do oka“. Hrozí nejen znečištění povrchu čočky, ale i poranění o hrot tužky.
  • Krok 4: Nepoužívejte kosmetické prostředky a řasenky k prodloužení řas obsahující drobná vlákna. Ty totiž mohou snadno z řasy odpadnout a dostat se do oka, kde mohou jednak znečistit čočku, ale způsobit i podráždění oka a jeho zarudnutí.
  • Krok 5: Během aplikace kosmetických přípravků ve spreji zavřete oči, aby se částice prostředků neusadily na čočkách. To platí především pro parfémy a laky na vlasy. Nepříjemné pak není jen usazení spreje na čočkách, ale i pálení očí, ke kterému by při zasažení očí okamžitě došlo.
  • Krok 6: Odličování provádějte vždy až po odstranění čoček z očí. Pouze tak zabráníte, aby se zbytky kosmetických prostředků dostaly na čočky. Kontaktní čočky pak opět uložte do pouzdra s bio-inspirovaným roztokem, který je přes noc i vydesinfikuje. Oči následně odlíčíte pomocí odličovacích ubrousků nebo polštářků, na které nanesete odličovací vodu nebo krém. Odličujte vždy jemnými pohyby bez silnějšího tření očí.