1. Sauna a vířivka

O tom, že finská sauna blahodárně působí na duši i tělo, není pochyb. Pravidelným saunováním také čelíte mnohem menšímu riziku onemocnění, a ještě navíc dopřejete svému tělu pořádnou dávku relaxu. Při saunování rovněž nezapomínejte na dostatečné zchlazení, nejlépe ve studeném bazénku, jedině tak své unavené svaly opravdu prokrvíte a zregenerujete.
Nepatříte-li mezi saunové příznivce, zajděte si alespoň do vířivky. Bublinky a masážní trysky se dokonale postarají o uvolnění napětí ve svalech a mimo jiné vyplaví i stres, který se v nich mnohdy ukrývá.

2. Jóga

Že jste si s jógou ještě nepotykali? Tak to byste měli začít. A o to víc, pokud svému tělu dáváte opravdu zabrat. Existují totiž speciální jógové prvky určené přímo k protažení svalů po intenzivním cvičení, jejichž kouzlo spočívá v hloubkovém a velice efektivním protažení svalů, o kterém jste možná ani netušili.

3. Masáž

V případě masáže bolavých svalů je vždycky lepší se svěřit do rukou profesionála než se pokoušet doma o masírovánísvépomoci. Odborník přesně ví, na jaké tělesné body se zaměřit a jak s nimi manipulovattak, abyste od něj odcházeli jako znovuzrození.

4. Masážní válec

Existuje však jedna vymoženost, která slibuje autenticituprofesionální masáže– speciální masážní válec. Válec může být výroben například z gumy pokryté malými výběžky, s nimiž dle potřeby pracujete. Chcete-li si válcem masírovat kupříkladu svá záda, je důležité si na válec lehnout celou, a především zpevněnou, plochou zad, jinak byste si mohli spíše ublížit.

5. Plavání

Neláká vás pasivní odpočinek ve vířivce ani v sauně? Nevadí, bolavému svalstvu ulevíte také plaváním. Naordinujte si vždy po cvičení pár bazénů a uvidíte, že vaše tělo vám poděkuje.

Co se svalové regenerace týče, dbejte především na dostatek kvalitního spánku, vyváženou stravu, pravidelný odpočinek mezi aktivitami a hlavně - nezapomínejte se vždy protahovat jak před samotným cvičením, tak i po něm.