Mohlo by vás také zajímat: Zbavte se na jaře nepotřebných krámů! nebo JARNÍ DEKOR - Pusťte si barvy do života. Nové nápady!

Ne každý je zkušený a pečlivý botanik a má sílu a čas se o rostlinky starat. Zapomínáte i vy pravidelně zalévat květiny a o takovém nadstandardu, jako je přesazování nebo přihnojování, si vaše domácí zeleň může nechat jen zdát? Nebojte se, i pro vás se nějaké ty nenáročné pokojové rostliny najdou …

Zamioculcas

Rostlina s poněkud krkolomným názvem Zamioculcas patří k těm, které vám mnoho vrásek na čele nepřidělají. Nemusíte na ní totiž vůbec myslet! Zamioculcas je velmi nenáročná na péči a bude se jí dařit skvěle na světle, stejně jako ve stínu. Pro všechny, kteří zapomínají zalévat, je ideální, neboť snese spíše více sucha než vláhy a přelitím mu jen ublížíte. Zamioculcas vám vydrží dlouhou řadu let a nikdy vám nezevšední, neboť mu budou stále vyrůstat nové stonky.

Tip KAFE.cz

Svým tvarem je tato rostlina s dekorativními kožovitými listy ideální do vysokých květináčů nebo váz.

Dracéna

Dracéna – falešná palma s ozdobnými listy – má mnoho druhů. Péče o ně je ale prakticky stejná: vyžadují hodně světla, v létě jen mírnou zálivku, ale v zimě potřebují vody minimum. Jednou za dva až tři roky je dobré rostlinu přesadit. Nejčastějším problémem, který se při pěstování této rostliny může objevit, jsou hnědé, suché špičky a žluté okraje listů. Příčinou je suchý vzduch a řešením rosení listů jemným aerosolem.

Tip KAFE.cz:

Jako většina pokojovek má dracéna ráda světlo, ale nesnese přímé slunce.

KAFE.cz zjistilo:

Různě zakroucené výhonky, které se prodávají v nádobce s vodou, jsou často mylně označovány jako bambus (někdy i samotnými prodejci). Ve skutečnosti jde ale o dracénu! Ačkoli je téměř čínskou národní rostlinou, která podle pověr přináší štěstí, ve skutečnosti pochází z Kamerunu..

Banánovník

Tato rostlina je opravdu nezmar – nezničí ji téměř nic a nepotřebuje vodu denně, postačí jedna zálivka za týden. Pokud začnou listy na okrajích osychat, zalévejte častěji, pokud naopak začnou zahnívat kořeny, přestaňte zalévat, dokud kořenový bal nevyschne. Banánovník snáší dobře vysoké teploty, proto se mu bude dařit jak v letních parnech, tak ve vytopeném bytě. Roste, i když mu nevěnujete zrovna příkladnou péči, stačí jej jen umístit tak, aby nebyl permanentně vystaven prudkému slunci a při zalévání také pokropit vodou v rozprašovači listy. Pokud budete banánovník hnojit, učiňte tak v létě a použijte přípravek s obsahem dusíku a draslíku.

Tip KAFE.cz

Hodí se kamkoliv, jen je potřeba počítat s tím, že dospělá rostlina zabere dost místa. Jestliže v létě vysazujete rostlinu na zahradu, nezapomeňte ji na začátku podzimu přestěhovat zpátky do tepla, protože banánovník snáší špatně nízké teploty a už slabý noční mrazík jej může zničit.

Kaktusy a sukulenty

Pokud jste opravdu beznadějný případ, pořiďte si alespoň nějaký pěkný kaktus. Patří mezi sukulenty, tedy rostliny, které jsou přizpůsobeny k životu na vůbec nejsušších místech na zemi. Nevyžadují téměř žádnou vodu – jediným nárokem je jasné a rozptýlené světlo.

Tip KAFE.cz

Snáší dobře suchý vzduch, proto se báječně hodí do paneláků.

Ledviník

Jednou z nejméně náročných (a přitom velmi pěkných) rostlin, které lze doma pěstovat, je kapradina ledviník ztepilý. Jde o vysoce stylovou rostlinu, která vydrží opravdu vše. Záplavou jasně zelených listů vždy upoutá pozornost. Vedle stylového vzhledu má ledviník ještě jednu velkou výhodu. Jeho listy dokáží čistit vzduch. Zachycují škodlivé látky a zvyšují vzdušnou vlhkost, čímž vytváří zdravější prostředí. V pozdějším věku dorůstá do větších rozměrů, jeho listy mohou být až 75 cm dlouhé.