1. Co s pomačkaným svetrem a záclonami?

Prala jste jemný svetr nebo záclony? Svetr se pomačkal v hromadě prádla, záclony jste nestihla pověsit včas a jsou tak celé pomuchlané? V případě svetru se nemusíte hned pouštět do nového praní, zkuste ho jemně nahřát fénem zapnutým na nejmenší obrátky, snadněji ho srovnáte. Na záclony vám pomůže malý trik s nádobkou na rosení květin. Jednoduše je postříkáte, a tím dostatečně navlhčíte. Vyvěsí se pak samy. Navíc si vodu (a následně tedy i záclony) můžete provonět několika kapkami aromatického oleje.

2. Místo křídy poslouží mýdlo

Potřebujete zkrátit nohavice u kalhot, zúžit košili nebo si ušít večerní šaty? Tak nebo tak budete potřebovat křídu, kterou si na oblečení přesně označíte budoucí úpravy. Co když ale nemáte křída po ruce? Není třeba panikařit a odkládat práci, stačí udělat pár kroků do koupelny a ke kreslení na textil si vypůjčit obyčejné mýdlo. Prokáže vám stejnou službu a snadno ho pak vyperete.

3. Knoflíky v alobalu

Hodit do pračky kabát, halenku nebo kalhoty s ozdobnými knoflíky je vždy sázkou do loterie. Rotující buben dá totiž knoflíkům vždy pořádně zabrat, ve většině případů je ošklivě otluče. Lze se tomu ale jednoduše vyhnout, pokud knoflíky před spuštěním pracího programu zabalíte do alobalu.

4. Šampón? Na košile i na vlasy

Nejčastějším důvodem, proč košile putují do popelnice, jsou jejich zažloutlé límečky, které nelze vyprat. Agresivní čistící prostředky zničí strukturu jemného hedvábí, lepší je proto použít obyčejný šampón na vlasy. Po nanesení na límeček je nutné nechat pár minut působit, poté už košili můžete prát běžným způsobem.

5. Vosk na zaseknutý zip

Není nic horšího, než když se vám v nepravý okamžik zasekne zip. V divadle si pak třeba nejste v šatně schopná sundat ani kabát a co teprve, když se »kousne« zip u kalhot v okamžiku, kdy už nutně potřebujete navštívit toaletu! Stane-li se vám taková nepříjemnost kdesi na veřejnosti, pak zřejmě pomohou jen šikovné prstíky. Máte-li ale po ruce voskovou svíčku, pak právě tou potřete zip zespodu – bude zase fungovat, jak má.

Tipy Kafe.cz: Jak si poradit s botami?

  • Hrůza, okopaná špička či podpatek… Vždyť ty boty jste měla na nohou párkrát! Ošklivý škrábanec na nové botě jen tak neschováte. Třeba budete mít ale štěstí a podaří se vám nehodu skrýt. Stačí k tomu lihový fix, který se ani při dešti nesmyje, trocha štěstí a šikovnosti. Štěstí proto, abyste se trefila do správného odstínu barvy a šikovnosti, aby ani z větší blízkosti nebylo nic poznat. Lehkými tečkami (jemně jako restauratér obraz) i vy ošetřete své botky. A můžete v nich vyrazit znovu ven!
  • I s roztřepenými tkaničkami si lehce poradíte. Stačí k tomu průsvitný lak, do kterého konce ponoříte. Pak je necháte uschnout a malý zázrak je hotový!