Společnost Procter & Gamble, která denně oslovuje 5 miliard spotřebitelů, proto mimo jiné úzce spolupracuje s organizacemi Conservation International, Arbor Day Foundation a Světovým fondem na ochranu přírody, protože tyto organizace disponují hlubokými znalostmi, dovednostmi a místními zdroji, které jsou pro úspěch projektů na ochranu klimatu klíčové.

Jak můžeme spolupracovat s přírodou, abychom využívali méně zdrojů k větší produkci? Jaké strategie, technologie a financování jsou zapotřebí k podpoře místních komunit při přechodu k regenerativním ekosystémům? To byla témata, o nichž diskutovali mezinárodní odborníci na klima a vedoucí představitelé udržitelného rozvoje na online akci Světového ekonomického fóra v Davosu, na sérii přednášek SDG "Regenerativní krajina: využití řešení založených na přírodě pro lidi a planetu".

James McCall, vedoucí oddělení pro klima a udržitelnost dodavatelského řetězce ve společnosti P&G, Max Scher, ředitel pro udržitelnost ve společnosti Salesforce, André Hoffmann, spoluzakladatel společnosti InTent a viceprezident společnosti Roche, a Svein Tore Holsether, generální ředitel společnosti Yara International, se shodli na tom, že klimatickou krizi lze řešit pouze vytvořením správného globálního partnerství odborníků.

Generální tajemník OSN António Guterres na začátku letošního roku prohlásil, že rok 2021 je rokem smíření mezi lidstvem a přírodou. Toho lze dosáhnout pouze prostřednictvím globálního partnerství, v němž klíčovou roli hrají odborné organizace zabývající se klimatem a velké podniky.

"Víme, že prioritou výrobní společnosti je snížit vlastní emise uhlíku, ale také víme, že nejlepší emise jsou ty, které nevznikají. Ochrana planety zároveň znamená péči o veřejnost, přičemž ani jedno z toho není na úkor druhého, takže musíme spolupracovat mezi sebou a s přírodou, abychom zajistili, že budeme moci vyrábět více s využitím menšího množství zdrojů," říká James McCall.

Společnost P&G je odhodlána hledat přírodní řešení, která urychlí boj proti změně klimatu, a spolupracuje s partnery na řadě projektů na ochranu a obnovu kritických ekosystémů, jako jsou lesy, mokřady, pastviny a rašeliniště. Tyto systémy fungují jako pohlcovače uhlíku, protože ho absorbují více, než kolik ho uvolňují.

"Víme, že na celém světě je mnoho aktivistů, kteří pracují na mnoha projektech na záchranu planety, ale jejich počet je stále malý ve srovnání s tím, čeho může dosáhnout spojená síla velké korporace a spolupráce odborných organizací. Musíme vidět za vlastní plot, tedy kromě optimalizace vlastních provozů financovat projekty, které mají velký dopad, a to i geograficky velmi vzdálený od našich vlastních provozů," vyvětluje James McCall a dodává,: „zahájení těchto partnerství vyžadovalo dlouhou přípravu, protože bylo třeba zmapovat, která přirozená stanoviště pohlcující uhlík můžeme obnovou a ochranou nejvíce ovlivnit. Práce pokračují a my jsme přesvědčeni, že tyto projekty budou inspirovat ostatní, aby se spojili a začali jednat."