Tvarohové knedlíky s jahodami
Co budete potřebovat:
2,5 dl smetany ke šlehání
20 jahod
150 g měkkého tvarohu
120 g polohrubé mouky
100 g sušenkových drobečků
80 g moučkového cukru
1 vejce
1 lžička solamylu
špetka kypřicího prášku do pečiva
mouka na vál
Postup:
Mouku promícháme se solamylem, práškem do pečiva a vše prosijeme do mísy. Přidáme vejce rozšlehané s tvarohem. Ze surovin vypracujeme vláčné těsto, které necháme v chladu 20 minut odpočinout.
Stranou si odložíme 12 mražených jahod. Ostatní necháme v sítu povolit a rozmačkáme je s cukrem. Na pomoučeném vále prohněteme těsto, vytvoříme z něho váleček, který rozkrájíme na 12 stejných kousků. Do každého vtiskneme odloženou jahodu a v pomoučených dlaních připravíme kulaté knedlíčky. Vaříme je ve vroucí mírně osolené vodě přibližně 7-8 minut.
Středně ušlehanou šlehačku promícháme s rozmačkanými jahodami. Knedlíky rozdělíme na talíře přelijeme je jahodovou směsí. Ihned podáváme.
Kynuté knedlíky s jahodovým přelivem
Co budete potřebovat:
10 g droždí
1 lžička cukru
500 g hrubé mouky
350 ml vlažného mléka
sůl
1 vejce
500 g jahod
80 g moučkového cukru
250 ml smetany ke šlehání
4 lžíce pražených oříšků v cukru
mouka na pracovní plochu
Postup:
Droždí rozemneme do hrnku, promícháme s cukrem a lžící mouky. Zalijeme 100 ml mléka, prošleháme, zakryjeme ubrouskem a necháme v teple vykynout asi 15 minut. Zbylou mouku prosejeme do mísy, promícháme ji se solí, přidáme vejce a kvásek.
Pomocí mléka zaděláme těsto, které necháme 1 hodinu v teple kynout. Pracovní desku pomoučíme, těsto vyklopíme, vyrobíme z něho tři válečky. Ve velkém hrnci přivedeme k varu mírně osolenou vodu.
Zavaříme je do vroucí vody. Pod poklicí vaříme 15-17 minut, dle velikosti. Zhruba po 12 minutách knedlíky otočíme.
Mezitím omyjeme a vidličkou rozmačkáme jahody, které posypeme cukrem. Za chvíli směs promícháme. Knedlíky po vyjmutí rozkrájíme. Smetanu vyšleháme do polotuha. Knedlíky rozdělíme na porce, které přeléváme jahodovou směsí, ozdobíme šlehačkou a posypeme oříšky.
Knedlíky plněné čokoládou v jahodě
Co budete potřebovat:
250 g měkkého tvarohu
200 g hrubé mouky
na špičku nože prášek do pečiva
1 vejce
špetka soli
20 jahod
100 g čokolády
150 g tvrdého tvarohu
máslo a cukr podle chuti
Postup:
Jahody očistěte, omyjte a nechte odkapat. Na vál nasypte mouku, přidejte tvaroh, sůl, prášek do pečiva a vejce.
Zpracujte na vláčné nelepivé těsto. Čokoládu nalámejte na malé kousky. Jahodu nařízněte, vložte do zářezu čokoládu a zabalte do kousku těsta. Knedlíky vložte do vroucí vody a vařte je cca 4 až 5 minut.
Vyndejte je, rozdělte na talíře, posypte nastrouhaným tvarohem, cukrem a přelijte rozehřátým máslem.
TIP kafe.cz: Přelijte knedlíky tenkým pramínkem rozehřáté čokoládové polevy.
Plátkové ovocné knedlíky
Co budete potřebovat:
1 sáček bramborového těsta v prášku
100 g jahod
4 - 5 meruněk
polohrubá mouka na vál
sůl
100 g rozpuštěného másla
1/2 sáčku rumových perníčků
4 - 5 lžic moučkového cukru
Postup:
Rumové perníčky nastrouháme najemno a promícháme s cukrem. Bramborové těsto připravíme podle návodu na obalu. Meruňky rozdělíme na půlky a vypeckujeme.
Bramborové těsto rozdělíme na dvě poloviny a každou rozválíme na pomoučeném válu na obdélníkový plát. Do středu každého plátu naskládáme v řadě střídavě půlky meruněk a očištěné jahody. Pláty opatrně i s ovocem zatočíme jako roládu a okraje těsta k sobě přimáčkneme.
Knedlíky vložíme do velkého hrnce s vroucí lehce osolenou vodou a vaříme 17 - 20 minut. Opatrně je vyjmeme, nakrájíme na plátky, rozdělíme na talíře a každou porci posypeme ochuceným perníkem a přelijeme rozpuštěným máslem.
TIP kafe.cz: Knedlíky můžete posypat tím, co máte rádi, například nastrouhaným tvrdým tvarohem nebo mletým mákem s cukrem, a přelít šlehačkou nebo zakysanou smetanou.
Líbí se vám Kafe.cz? Čtete rádi naše články? Přidejte se k nám i na Facebooku!