Nejsou to ale zdaleka jen střevní problémy, které nás mohou potkat. Objevit se může i celková únava, zašedlá pleť a vlivem oslabené imunity také další, zdánlivě nesouvisející nemoci. „Střevní trakt je totiž nejdůležitějším a největším centrem imunity v lidském těle. Běžně je osídlen asi pěti sty až tisíci druhy mikroorganismů, které vytvářejí střevní mikroflóru. Tyto hodné bakterie žijí v rovnováze a starají se o to, aby se škodlivé bakterie nepřemnožily a nenarušily tak přirozenou rovnováhu zažívání,“ popisuje gastroenteroložka MUDr. Anna Jungwirthová.

4 dobré rady

Přinášíme vám čtyři dobré a osvědčené rady, jak o své zažívání správně pečovat. Budete-li se jich držet, budete mít v bříšku jako v pokojíčku.

Rada č. 1: Jezte správně a hodně pijte

Přidejte do svého jídelníčku více vlákniny. Pouze každý 20. Čech si jí dopřává v dostatečném množství. „Vláknina prochází trávicím procesem pomalu, takže nás zasytí na delší dobu a v důsledku se tak sníží množství jídla, které zkonzumujeme. Navíc působí příznivě na prostředí střevní mikroflóry a podporuje činnost střev,“ vysvětluje gastroenteroložka MUDr. Anna Jungwirthová. Vlákninu najdeme především v ovoci a zelenině, které však neloupeme, protože je obsažena právě ve slupkách, dále v celozrnných obilovinách a pečivu, v luštěninách a ořechách. Ke zdravě fungujícímu zažívání je nutný také dostatečný a pravidelný příjem tekutin.

Rada č. 2: Nedělejte si v zažívání nepořádek

Omezte tučná jídla, zejména ta připravovaná na přepáleném oleji. Vyhněte se také přílišné konzumaci uzenin a červeného masa. Zažívání nepomůžou ani nápoje s obsahem kofeinu a alkohol. Na jeho správné fungování má vliv také celková životospráva a psychický stav. Na problémy s trávicím traktem si tedy zaděláváte i tehdy, pokud často ponocujete, kouříte, nepravidelně se stravujete a nemáte dostatek pohybu. Dalším spouštěčem je dlouhodobý a nadměrný stres. Negativní vliv na rovnováhu střevních bakterií má také léčba antibiotiky.

Rada č. 3: Užívejte probiotika a prebiotika

Probiotika jsou živé bakterie, které jsou součástí některých potravin či potravinových doplňků. Obnovují rovnováhu střevní mikroflóry, a působí tak příznivě na zdraví člověka. Nejčastěji se můžeme setkat s různými druhy mléčných bakterií, jako jsou laktobacily a bifidobakterie. Najdeme je zejména v zakysaných mléčných výrobcích a v kvašené zelenině. Prebiotika jsou nestravitelné části potravy nebo potravinových doplňků, které zajišťují prostředí pro bakterie získané z probiotik a podporují jejich činnost ve střevě. Nacházejí se třeba v chřestu, pórku, cibuli, česneku nebo artyčoku. „Nejjednodušší způsob, jak doplnit množství probiotik i prebiotik zároveň, je užívání potravinových doplňků s jejich obsahem.

Tipy Kafe.cz

Rada č. 4: Nezapomínejte na pohyb

O tom, že je pravidelný pohyb nezbytný pro zdravé fungování organismu, již byly popsány stohy papíru. V dnešní době, kdy většina z nás má sedavé zaměstnání, je obtížné splnit alespoň doporučovanou dávku pohybu. Nemusíte se však jen potit několikrát týdně v tělocvičně či posilovně. Stačí trochu upravit své denní rituály. Místo výtahu vyběhněte domů po schodech, na eskalátorech nestůjte, ale šlapejte nahoru, ráno si nechte ujet autobus nebo tramvaj a jděte pár zastávek pěšky. Pokud můžete, dopřejte si večerní procházku. Krom toho, že spálíte kalorie z večeře, si také vyčistíte hlavu a bude se vám příjemně spát.