Diskutujte: Jde tvaroh u vás doma na odbyt?
V případě tvarohu je obhajoba mlsání snadná. Samozřejmě by bylo zdravější jíst ho z misky lžící, ale když už sáhnete po moučníku, tak je ten z tvarohu alespoň v něčem prospěšný vašemu zdraví.
Tvaroh totiž obsahuje celou řadu prospěšných látek. Mimo jiné:
Bílkoviny (zodpovědné za tvorbu protilátek a podporující růst a obnovu tkání v těle), fosfor (užitečný pro správnou funkci ledvin, nervovou tkáň i mozek), vápník (nezbytný pro tvorbu kostí, činnost srdce a příznivě ovlivňující srážlivost krve), vitamin A (zlepšuje vidění za tmy a napomáhá revitalizaci pokožky).
Sypaný tvarohový koláč – hrnkový recept
(1 hrnek = 2,5 dl)
Těsto + náplň: 3 hrnky polohrubé mouky, 3 kostky měkkého tvarohu, 200 g másla, 3 dl mléka, 1 hrnek krupicového cukru, 3 vejce, 80 - 100 g moučkového cukru, 3 lžíce rumu, 1 sáček vanilkového pudinkového prášku, 1/2 sáčku kypřicího prášku do pečiva
Postup:
- Pekáček vymažeme 50 g másla.
- Mouku smícháme s krupicovým cukrem a práškem do pečiva a polovinu této směsi rovnoměrně nasypeme do pekáčku.
- Do tvarohů zašleháme vejce, moučkový cukr, rum, mléko a pudinkový prášek.
- Tvarohovou hmotu rozetřeme na sypkou směs v pekáčku a povrch uhladíme.
- Zasypeme ji zbylou moučnou směsí a mírně ji k tvarohu přitiskneme.
- Povrch koláče poklademe plátky zbylého másla, vložíme ho do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 50 minut, dokud není povrch koláče zlatavý.
- Po vychladnutí koláč nakrájíme na kostky.
Tvarohový koláč
Těsto: 400 g hladké mouky, 200 ml mléko, 40 g droždí, 2 vejce, 30 g cukru, sůl
Náplň: 800 g jemného tvarohu, 300 ml mléka, 4 žloutky, 40 g Solamylu, cukr dle libosti, 30 g másla
Postup:
- Z mouky, kvásku (smícháme vlažné mléko, nadrobené droždí, cukr a necháme vzejít kvásek – lidově řečeno začnou se tvořit bublinky), vejce a špetky soli vypracujeme těsto a necháme kynout.
- Tvaroh, mléko a žloutky vymícháme v krém, který osladíme cukrem nebo nekalorickým sladidlem dle libosti.
- Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál, vyválíme plát a pomocí válečku přeneseme těsto na předem mírně potřený pekáč.
- Povrch těsta potřeme tvarohovou náplní a v troubě dozlatova upečeme.
- Hotové rozkrájíme na 10 porcí.
Citronový koláč s tvarohem
Těsto: 250 g polohrubé mouky, 150 g másla (tuku), 50 g moučkového cukru, 1 žloutek, asi 3 lžíce vody, 1 lžička strouhané citronové kůry.
Náplň: 500 g měkkého tvarohu, 3 vejce, 70 g cukru, špetka mleté vanilky, šťáva z 1 citronu, 1 lžička citronové kůry, 100 g rozinek, 1 oloupaný citron, 2 lžíce krupicového cukru, 2 lžíce mandlových lupínků, 3 lžíce citrusového džemu
Postup:
- Z mouky, másla, žloutku, cukru a citronové kůry připravte vláčné těsto.
- Zabalené nechte odpočinout. Kousek těsta si nechte stranou na mřížku, zbytkem vyložte máslem vytřenou a moukou vysypanou koláčovou formu (průměr cca 22 cm), jejíž dno předtím potřete citrusovým džemem.
- V míse rozmíchejte tvaroh s vejci, cukrem, vanilkou, citronovou šťávou i kůrou.
- Vmíchejte rozinky a nalijte na těsto. Uhlaďte, povrch pokryjte tenkými plátky oloupaného citronu obalenými v cukru, mřížkou z těsta a mandlovými lupínky.
- Vložte do předehřáté trouby a velmi zvolna (při vyšší teplotě by moučník „vyběhl“) pečte cca 1 hodinu.