Diskutujte: Poraďte ostatním, který film se vám v poslední době líbil

Jeden den

Krásná herečka Anna Hathaway, kterou si určitě pamatujete z Deníku princezny, je v hájemství milostných příběhů jako doma - naposledy zaskvěla v melodramatu Láska a jiné závislosti. Nyní ztvárnila hlavní roli v romantickém snímku dánské režisérky Lone Scherfig Jeden den.

Jde o adaptaci stejnojmenného bestselleru britského spisovatele Davida Nichollse. Příběh sleduje životy dvou dlouholetých kamarádů – Emmy (Anne Hathaway) a Dextera (Jim Sturgess). Jejich osudy se zkřížily už na univerzitě, kterou oba ukončili ve stejný den – 15. července 1988. Seznámili se na večírku po jejich společné promoci.

A pak se setkávají každý následující 15. červenec – po dvacet let. Sledujeme, jak se oba za rok změnili, odkrýváme jejich úspěchy i prohry, vidíme, jak se navzájem svěřují se svými zážitky, problémy a nevydařenými láskami. Za ten dlouhý čas se toho v životě pracovité a svědomité Emmy a bohatého a rozmařilého Dextera mnoho změní. Ale hlavně - oba si postupně začínají uvědomovat, že to, co celý život tak usilovně hledají – tedy lásku, mají celou dobu na dosah ruky.

Nichollsova knižní předloha se hned po svém publikování v roce 2009 stala hitem. „Obdivuji psaní Davida Nichollse a to, jak dokáže být vtipný, ale co se mi na knize líbilo nejvíc, bylo to, o jak uvěřitelnou love story ze života jde,” složila autorovi hold nejslavněšjší dánská režisérka Lone Scherfig.

Kamarád taky rád

Téma kamarádství, které přeroste v lásku, zaujalo i režiséra Willa Glucka, který natočil romantickou komedii Kamarád taky rád. Tentokrát mají jeho mladí hrdinové tváře teenagerovských idolů – Justina Timberlakea a Mily Kunis.

Ona se jmenuje Jamie a pracuje jako hledačka nových životních příležitostí. Své umění si vyzkouší na losangeleském uměleckém řediteli Dylanovi, kterého přesvědčí, aby hledal vysněnou šanci v New Yorku. Oba jsou si přitom v jednom dost podobní – mají za sebou tolik zkrachovalých vztahů, že rezignovali na lásku a touží jen po nezávazném povyražení.

„Jde o příběh dvou lidí, kteří žijí víceméně paralelní životy,“ přibližuje Justin Timberlake zápletku. „Poznají se a přijdou s bláznivým plánem, že budou přátelé i po fyzické stránce, ale nebudou do toho motat city.” Jakmile se tedy Dylan přestěhuje do New Yorku, užívají si s Jamie spoustu zábavy i sexu a utvrzují se navzájem v přesvědčení, že láska je jen mýtus z hollywoodských filmů.

I když mají za sebou spoustu zkušeností s milostnými karamboly, proč jsou zaskočeni, když se jim ten dokonalý plán na nezávazný vztah vymkne z rukou?

Režisér Will Gluck je nadšen ze svých hereckých hvězd: “Mila je vtipná, chytrá, charismatická, krásná i hravá. Sledovat ji je obrovská zábava, zejména společně s Justinem. On je také skvělý herec. Tohle je jeho první čistě komediální role. Je tak charismatický, že z něj nemůžete spustit oči.“

Moje krásná učitelka

Pokud si počkáte ještě pár dní, můžete se od 27. října vypravit do kina na další romantickou komedii, jejíž hrdinové jsou ale poněkud starší ročník. Zato vás na plátně čekají skutečné superstar. Tom Hanks a Julia Roberts.

A Tom Hanks si zase jednou sednul i na režijní stoličku. Sám sobě svěřil roli chlapíka středního věku Larryho, úspěšného šéfa v hypermarketu, který vinou ekonomické krize přijde o práci.

Při marném hledání místa zjišťuje, že bez vzdělání dobrý džob nezíská, a tak se chtě nechtě vrací do školních lavic. Když frustrovaný Larry zasedne poprvé do lavic, netuší, že tam kromě informací z oblasti komunikace najde i objekt lásky. Zamiluje se totiž do své učitelky Mercedes.

A tak jeho zdánlivě definitivně zpackaný život dostane další smysl. „Postavu Larryho jsem vytvořil na základě svého vlastního zážitku z vyšší školy,“ říká Hanks.

„Změní se mu celý život tím, že ho vyhodí z práce. Propustí ho proto, že údajně nemůže postupovat dál, protože nemá vzdělání. Tak co Larry udělá? Něco podobného, co jsem udělal já, když jsem dodělal střední školu. Díky bohu existuje místo, kterému se říká vyšší škola, kde se od vás neočekává nic jiného, než že si sbalíte tašku a dojedete každý den do školy.“