Celodenní sezení snižuje počet vydané energie, vyvolává pocit únavy a má negativní dopad na vaši tělesnou hmotnost, což navíc způsobuje, že je pro vás pohyb nepříjemný. Tato kombinace nedostatku energie a pocitu nepohodlí, jen zvyšuje chuť k tomu zůstat i nadále pasivní. A to nás dostává opět na začátek… Pokud si chcete udržet svou motivaci a dosáhnout svých fitness cílů, je potřeba tento začarovaný kruh prolomit.

Přirozené účinky stárnutí samozřejmě také ztěžují udržení motivace ke cvičení. Procesu stárnutí sice nemůžeme zabránit, ale existují způsoby, jak proti němu bojovat a udržet si motivaci na konzistentní úrovni.

Splňte každý den minimální počet minut cvičení

Pravidelný pohyb je skvělý nejen pro to, aby vám pomohl zhubnout, ale také vám dodá přirozenou energii, zvedne krevní oběh a zlepší váš celkový pocit. Pokud se vaše klouby pravidelně pohybují, je méně pravděpodobné, že dojde ke ztrátě jejich pohyblivosti a bolestivosti, které jsou obvykle způsobeny nečinností.

Doporučuje se, abyste za účelem získání přínosu pro zdraví, pohybovali minimálně 30 minut denně, pět dní v týdnu. První krok je často nejobtížnější, ale jakmile začnete, dobrý pocit z pohybu vás bude motivovat. I když se nemůžete zavázat, že začnete s 30 minutami denně, pamatujte si, že trochu cvičení je vždy lepší než vůbec nic.

Namixujte si svůj plán

Je důležité s věkem usilovat o udržení zdravé hustoty kostí. Aktivity náročné na klouby (chůze, běh nebo skákání) vám mohou pomoci udržet zdravé kosti. Střídání aktivit, které jsou ke kloubům šetrné (plavání a jízda na kole)a náročných činností, je dokonalým způsobem, jak maximalizovat přínos pro zdraví vašich kostí, a zároveň zajistit, že nebudete přetěžovat klouby. Střídání aktivit vám pomůže vyhnout se nadměrné potréninkové bolesti kloubů a zabrání tomu, aby vás začalo cvičení nudit.

Zaměřte se na svaly

Častým problémem souvisejícím s věkem, který můžete cvičením zmírnit, je přirozená ztráta svalové hmoty, známá jako sarkopenie. Svalová ztráta nebo nerovnováha však není vždy jen důsledkem procesu stárnutí. Svalovou hmotu můžete ztratit i při dlouhém období nečinnosti nebo kvůli podvýživě.

Posilováním se závažím i s vlastní vahou v kombinaci se stravou bohatou na bílkoviny vypěstujete svalovou hmotu a udržíte si sílu. Udržení svalové hmoty je důležité pro váš metabolismus i proto, abyste lépe vypadali a lépe se cítili. Cviky zaměřené na budování svalové hmoty provádějte alespoň tři třikrát týdně.

Ať už pracujete na dosažení konkrétního cíle, nebo se prostě chcete cítit mladí a plní energie, každodenní aktivita vám pomůže udržet si motivaci. Pamatujte si, že čím déle budete setrvávat v sedavém způsobu života, tím těžší potom bude se rozhýbat.