Možná vás napadne, co má společného čokoláda se špenátem. Odpověď zní: polyfenoly. Tato chemická látka chrání organismus před rakovinou a srdečními onemocněními. Její blahodárný vliv na náš organismus nemizí ani následnou úpravou! Stejné účinky jako pomeranč a červené hrozny mají také stoprocentní pomerančový džus a červené víno. „Potraviny ze seznamu co nejvíce kombinujte,“ doporučují odborníci.

Seznam doporučených potravin

Jablka: Obsahují zejména polyfenoly (látky, které chrání organismus před rakovinou a nemocemi srdce)

Ostružiny: Mají vysoký podíl antokyaninů (pomáhají udržovat zdravé cévy).

Kafe.cz zjistilo: Co jsou to antokyaniny?

Jedná se o rostlinná barviva s antioxidačními účinky, které najdeme nejen v ostružinách, ale také borůvkách, malinách, třešních, hroznech, v černém rybízu, nebo baklažánu. Snižují nadměrnou tvorbu cholesterolu, a také zpevňují kolagen, který je součástí kůže.

Černý čaj: Jsou v něm antioxidanty (pitím černého čaje se snižuje hladina cholesterolu, čaj působí blahodárně na metabolismus).

Borůvky: Stejně jako ostružiny obsahuje hodně antokyaninů.

Brokolice: Ze zeleniny je nejbohatší na polyfenoly.

Celozrnný chléb: Je bohatý na vlákninu a fenolické kyseliny, které chrání proti chronickým onemocněním.

Třešně: Obsahují antokyaniny.

Cherry rajčátka: Ukrývají v sobě quercetin (látku, která dokáže snížit riziko rakoviny tlustého střeva).

Káva: Jsou v ní prospěšné fenolické kyseliny.

Brusinky: Díky obsaženému procyanidinu chrání před infekcí.

Hořká čokoláda: Epikatechin, který obsahuje, pomáhá udržovat v kondici mozek. Látka prospívá také paměti a učení.

Kafe.cz zjistilo: Co je to epikatechin?

Jedná se o flavonoid, který mj. pomáhá proti stárnutí organismu a antioxidační účinek je třikrát silnější, než u zeleného čaje a dvakrát než u červeného vína.

Zelený čaj: Je zdravý díky polyfenolům.

Pomeranče: Obsahují hesperedin – látku, která prospívá srdci.

Broskve: Jsou bohaté na epikatechin a fenolické kyseliny.

Švestky: Stejně jako broskve jsou prospěšné díky obsaženým fenolickým kyselinám a epikatechinu.

Maliny: Obsahují antokyaniny.

Červené víno: Má v sobě velké množství antokyaninů a fenolických kyselin.

Červená cibule: Vysoké procento quercentinu.

Špenát: Je zásobárnou polyfenolů.

Jahody: Obsahují antokyaniny a ellagické kyseliny, které dokáží snížit krevní tlak.