Čokoládové pralinky z vařených brambor

PŘÍPRAVA 30 MINUT, TUHNUTÍ 50 MINUT

ZÁKLADNÍ HMOTA: 120g vařených studených oloupaných brambor, 70g bílé čokolády, 30g moučkového cukru, špetka soli NÁPLŇ: 40g vařených oloupaných brambor, 20g hořké čokolády, 1 sušená švestka bez pecky, 10g cukru, 1 lžička rumu
NA DOKONČENÍ: 50g tmavé čokoládové polevy, 30g bílé čokoládové polevy

  1. Brambory nastrouháme do mísy, přisypeme cukr a špetku soli a za postupného přilévání rozpuštěné čokolády opatrně promícháme.
  2. V druhé misce připravíme náplň. Smícháme nastrouhané brambory s cukrem, jemně nakrájenou švestkou a rumem a pomalu přimícháme rozpuštěnou hořkou čokoládu.
  3. Obě hmoty necháme v chladu ztuhnout.
  4. Z tmavé hmoty na náplň utvoříme 10 kuliček a vložíme je na 20 minut do mrazáku. Pak je obalíme v hmotě z bílé čokolády, opatrně je vlhkýma rukama zakulatíme a uložíme opět na 15 minut do mrazáku.
  5. Tmavou polevu rozpustíme, pramínkem do ní přilijeme rozpuštěnou bílou polevu a nemícháme.
  6. Ztuhlé pralinky opatrně v polevách obalíme a necháme je zaschnout na mřížce. Spotřebujeme je co nejdříve a do té doby je uložíme v chladu.

Tříbarevné řezy

PŘÍPRAVA 40 MINUT, PEČENÍ 50 MINUT

KŘEHKÉ TĚSTO: 300g polohrubé mouky, 120g másla, 80g moučkového cukru, 2 žloutky, 1 sáček kypřicí- ho prášku do pečiva, 1,25dl kokosového mléka, sůl.
NÁDIVKA: 500g měkkého tvarohu, 120g cukru, 2 vejce, 50g kokosové moučky (rozmixovaného strouhaného kokosu)
ŠLEHANÉ TĚSTO: 3 vejce, 100g hladké mouky, 60g hořké čokolády, 50g kokosové moučky, 1/2 sáčku kypřicího prášku do pečiva, 1 lžíce cukru, 1 lžíce kakaa, soli.

  1. Z mouky, rozmělněného másla, cukru, žloutků, prášku do pečiva a kokosového mléka vypracujeme tužší křehké těsto.
  2. Rozválíme ho mezi dvěma fóliemi na plát silný asi 2 cm a vložíme na dno pekáčku vyloženého papírem na pečení.
  3. Těsto propícháme vidličkou a upečeme při 170 °C dorůžova.
  4. V míse smícháme tvaroh s vejci, cukrem a kokosovou moučkou.
  5. V druhé míse připravíme šlehané těsto. Vyšleháme žloutky s cukrem do pěny a postupně je vmícháme do rozpuštěné vlažné čokolády.
  6. Střídavě vmícháme mouku smíchanou s kokosovou moučkou, kakaem a práškem do pečiva a tuhý sníh ušlehaný z bílků a špetky soli.
  7. Na těsto v pekáčku rozetřeme tvarohovou nádivku, zakryjeme ji šlehaným těstem a koláč pečeme při 165 °C asi 30 minut.

Další zajímavé recepty najdete ve speciálu Kuchyně.cz “222 receptů levně”, který je právě na stáncích v prodeji. Nebo klikněte na www.prostri.cz