1. Narovnejte se!

Přistihli jsme vás! I vy se právě teď u svého počítače hrbíte! Posaďte se rovně, ramena tlačte dolů, zvedněte hlavu, vypněte hruď... a vida! Že se najednou cítíte tak nějak hezčí, činorodější a méně unavená?

2. Pryč s tím nepořádkem!

"Nepořádek nám připomíná nesplněné úkoly a nevyřešené problémy. Může nás ovládnout natolik, že se cítíme jako ztroskotanci," říká psycholožka Elaine Aron. K tomu, abychom se znovu cítili pány situace, někdy stačí, když si uklidíme pracovní stůl. Udělat si pořádek kolem sebe napomáhá tomu, abychom ho nastolili také ve své mysli.

3. Jděte na pět minut ven

Rychlá procházka kolem bloku vám pomůže doslova "provětrat si hlavu" a uvést ospalé a unavené tělo znovu do stavu činorodého napětí.

4. Rozsviťte si!

"Rozsviť si, ať si nezkazíš oči," říkávaly nám maminky. Pracujeme-li v nedostatečném osvětlení, strádají nejen naše oči, ale i naše hlava. Ideální samozřejmě je, pokud pracujeme u okna a máme dostatek denního světla. Sluneční paprsky jsou nenahraditelné zejména po ránu.

5. Sestavte si seznam

Pokud se před vámi vaše povinnosti hromadí jako jedna nepřehledná změť, není divu, že vám způsobují úzkost a depresi. Neexistuje jednodušší způsob, jak je zkrotit, než sepsat si seznam úkolů. Jakmile si je takto roztřídíte, už vůbec nebudou vypadat tak strašidelně. A navíc okamžitě získáte pocit, že už doopravdy něco děláte!

6. Udělejte si malou radost

Ne, neradíme vám, abyste uprostřed pracovního dne sprintovali do butiků v nákupním centru. Můžete si ale po telefonu rezervovat lístky do divadla nebo si po internetu objednat knihu, kterou jste si už dlouho chtěla přečíst. Najednou se budete mít na co těšit a celý zbytek dne uvidíte v příznivějším světle.

7. Uvařte si zelený čaj

Osvěží vám mysl stejně jako káva a navíc je to velmi účinný antioxidant, který můžete popíjet celý den.

8. Spočítejte plusy

Zkuste vyjmenovat pět příjemných věcí, které vás během dnešního dne potkaly. Že jich tolik nebylo? Ale ano, jen se pořádně zamyslete! Tak třeba: ráno hráli v rádiu vaši oblíbenou písničku. Tramvaj výjimečně nebyla přecpaná, takže jste si mohla sednout k oknu a v klidu pozorovat cvrkot ve městě. V pekařství jste si koupila výtečný křupavý rohlík... Že jsou to drobnosti? Ale právě z těch se skládá skvělý den!

9. Pište si deník

Psaní deníku nemusí být zdlouhavá činnost vhodná pro dámy z devatenáctého století. Zkuste si každý den zapsat jen jednu větu, ve které ale pojmenujete nejdůležitější událost nebo pocit z celého dne.

10. Chroupejte oříšky

Zejména vlašské ořechy. Jsou totiž nabité omega-3 mastnými kyselinami, které nás chrání před podléháním depresi.

11. Udělejte dobrý skutek

Přispějeme-li na charitu, pustíme sednout v tramvaji někoho, kdo to možná potřebuje víc než my, nebo pomůžeme sousedce s těžkým zavazadlem, ve skutečnosti tím pomáháme také sami sobě. Získáme totiž ze sebe dobrý pocit, který nám okamžitě zvedne náladu i sebevědomí. Lidé, kteří se angažují ve prospěch druhých, bývají podle psychologických průzkumů šťastnější než ti, kteří to nedělají.

12. Odškrtněte si nepříjemný úkol

Zbavte se nemilé povinnosti, která vám už delší dobu způsobuje špatné svědomí. Ať už je to návštěva zubaře, odeslání vánočních gratulací příbuzenstvu nebo zaplacení složenek. Až to budete mít za sebou, budete se cítit skvěle.

13. Nepřehánějte to se sladkým

Nepokoušejte se uprostřed pracovního dne dobíjet baterky pomocí čokoládových tyčinek a různých sušenek, byť vás přesvědčují, že jde o "energii sbalenou na cesty". Ve skutečnosti vám dodají energii jenom na pár minut.