Diskutujte: Jaká kniha je i vaší oblíbebou? Podělte se s námi.

Jana Eyrová
Charlotte Bronteová

Přejete si, aby z vaší dcery vyrostla odvážná a férová mladá dáma, která se v těžkých chvílích spoléhá především na své vlastní schopnosti? Dejte jí přečíst Janu Eyrovou! Příběh osiřelé dívky, která se sama protlouká životem jako schovanka zlé tety, chovanka drsné internátní školy a posléze guvernantka, je sice více než sto padesát let starý, ale ani trochu zastaralý.

Kafe.cz upozorňuje:

Možná znáte český televizní seriál, v němž si Janu Eyrovou zahrála Marta Vančurová a jejího vyvoleného pana Rochestera Jan Kačer. Letos o prázdninách vstupuje do kin také filmová adaptace, v němž titulní roli hraje Mia Wasikowska.

Metráček
Stanislav Rudolf

Jitku Pažoutovou zná snad každá z generace žen, které vyrůstaly v Čechách v 70. a 80. letech. Každá z nás sledovala její úspěchy ve vybíjené i bolestné karamboly v lásce k vysněnému krasavci Honzovi. Proč s ní neseznámit také svou dceru? I když zrovna nemá pár kilo navíc, snad každá dospívající slečna bojuje s nějakým mindrákem. A Jitka Pažoutová rozhodně zná ten nejlepší způsob, jak se s ním vypořádat.

Kafe.cz upozorňuje:

Téma dětské obezity je bohužel v současnosti mnohem aktuálnější než v roce 1969, kdy Stanislav Rudolf tuto knihu napsal s podtitulem „Nemožně tlustá holka“. Svou roli v tom hrají fast foody a sladké limonády stejně jako spousta času stráveného u televize a počítačů. Proti současným „nemožně tlustým holkám“ byla Markéta Světlíková, která ztělesnila titulní roli ve filmové adaptaci Metráčka z roku 1971, štíhlá jako víla.

Anna ze Zeleného domu
Lucy Maud Montgomeryová

Další charismatická osiřelá dívka proměněná v literární hrdinku se jmenuje Anna Shirleyová. Na rozdíl od Jany Eyrové je ovšem velmi upovídaná, společenská a ráda se nechá unášet na křídlech fantazie. Její příběh začíná ve věku jedenácti let, kdy ji farmářská dvojice sourozenců Cuthbertových adoptuje, aby získali pomocníka na svou farmu. Autorka Lucy Maud Montgomeryová pak sledovala osudy své hrdinky v několika románových pokračováních až do Anniných padesáti let.

Kafe.cz upozorňuje:

Fanoušci Anny ze Zeleného domu ji najdou také na česky psaných stránkách http://anna-shirleyova.wz.cz/.

Malé ženy
Louisa May Alcottová

Čtyři sestry - Jo, Beth, Meg a Amy Marchovy - dospívají v Americe v době války Jihu proti Severu. Malé ženy jsou jedním z těch románů, který přiměřeným a čtivým způsobem předkládá dospívajícím slečnám „těžká“ témata, jako je válka, chudoba, nemoc a smrt. Sestry Marchovy sice kvůli válce zažívají hodně strádání i stesk po tatínkovi, který působí jako armádní kaplan, překonávají to ale vlastním úsilím a spoustou aktivit: domácí oslavy, amatérské divadlo, dobrovolná pomoc chudým...

Kafe.cz upozorňuje:

Malé ženy byly v roce 1994 zfilmovány s hvězdným obsazením. Dvě ze sester si zahrály Winona Ryder a (tehdy teprve dvanáctiletá) Kirsten Dunst.

Pýcha a předsudek
Jane Austenová

Jak přežít první milostné karamboly s nadhledem, ironií a určitou vnitřní hrdostí? Vaši dceru může inspirovat například Elizabeth Bennetová, hlavní hrdinka románu Pýcha a předsudek. Přestože není moc krásná ani bohatá (a nemá tedy nic, čím by dívka na začátku 19. století mohla upoutat ženicha), našla způsob, jak nikdy nepropadnout zoufalství: jednat správně a v souladu se svým srdcem.

Kafe.cz upozorňuje:

Pýcha a předsudek se stala předlohou a inspirací kultovního humoristického románu Deník Bridget Jonesové. Opomenout samozřejmě nesmíme ani dvě zásadní filmové a televizní adaptace: minisérii BBC, v níž si tajemného pana Darcyho zahrál Colin Firth, a filmovou adaptaci s Keirou Knightley v roli Elizabeth.

Babička
Božena Němcová

Nalijme si čistého vína, Babička je jedním z těch literárních skvostů, které musíme přečíst ve velmi mladém věku, protože v dospělosti už se nikdy nedonutíme po nich sáhnout. Inspirujte proto svou dceru k tomu, aby se do ní začetla co nejdříve. A posléze se můžete společně vydat na „holčičí“ výlet do Ratibořic.

Kafe.cz upozorňuje:

Titulní hrdince knihy, té „vetché stařence“ Magdaleně Novotné, bylo v době, kdy se příběh odehrává, pouhých 54 let!

Alenka v říši divů
Lewis Carroll

Legendární kniha matematika a učence Lewise Carrolla vás králičí dírou zavede do krajiny naprostého nonsensu, kde vládne přebujelá fantazie a logika se zbaběle schovává pod koberec. Hlavní hrdinka Alenka přesto ke všemu, co vidí, přistupuje překvapivě střízlivě, s takřka vědeckou zvídavostí...

Kafe.cz upozorňuje:

Filmová adaptace Tima Burtona, v němž si Alenku zahrála vycházející hvězda Mia Wasikowska, přebírá z literární Alenky sice mnoho jednotlivých motivů, ale její příběh se ubírá úplně jiným směrem.

Heidi, děvčátko z hor
Johanna Spyri

Příběh osiřelé holčičky, která vyrůstá vysoko ve švýcarských Alpách na salaši dědečka Konráda, existuje v mnoha „převyprávěných“ verzích, my vám ale rozhodně doporučujeme sáhnout po té původní. Seznámíte se v ní s odvážnou Heidi a její kamarádkou, invalidní Klárou z bohaté frankfurtské rodiny...

Kafe.cz upozorňuje:

Chystáte-li se na dovolenou do Alp, učitě nezapomeňte navštívit „Heidiland“ (www.heidiland.com), kraj v okolí městečka Maienfeldu, kde můžete na vlastních nohou putovat po oblíbených místech z románu.

Matilda
Roald Dahl

Která dospívající slečna neměla někdy pocit, že ve skutečnosti je neuvěřitelně talentovaným dítětem neuvěřitelně ignorantských rodičů? Matilda, hlavní hrdinka románu Roalda Dahla, je taková doopravdy. Ve třech letech se sama naučila číst, v pěti přečetla veškerý obsah veřejné knihovny. A brzy nato také objevila své zvláštní psychokinetické schopnosti...

Kafe.cz upozorňuje:

Velmi půvabnou filmovou adaptaci Matildy natočil v roce 1996 Danny DeVito, který sám sebe obsadil do role přihlouplého zlodějského otce.

Princezna nevěsta
William Goldman

Pokud má vaše dospívající dcera stále ještě slabost pro čtení pohádek, ale tak trochu už se za ně stydí, nabídněte ji tuto okouzlující fantasy, v níž najde všechno, co do pohádek patří, a ještě něco navíc: krásnou, ale pyšnou princeznu, statečného mladíka, souboje, piráty, velkou lásku...

Kafe.cz upozorňuje:

Nepřehlédněte filmovou adaptaci s Robin Wright v roli princezny.

Oliver Twist
Charles Dickens

Na scénu vstupuje další sirotek! (Zdá se, že autoři románů pro děti a dospívající byli sirotky doslova fascinováni.) Oliverova dobrodružství dnešní děti mohou číst především jako napínavý, těžko uvěřitelný příběh.

Kafe.cz upozorňuje:

Ve své době byl Oliver Twist značně angažované literární dílo, které upozornilo na otřesné životní podmínky, v nichž žijí zástupy skutečných sirotků v londýnských ulicích.

Petr a Lucie
Romain Rolland

Jednou z knih, která může dospívající dívku uvést do světa „dospělé“ literatury, je tahle rozsahem útlá knížka o tragickém příběhu zamilovaných mladých lidí, kteří společně zahynou při bombardování Paříže za první světové války.

Kafe.cz upozorňuje:

Kostel, v němž při bombardování na Velký pátek 1918 zahynuli Petr a Lucie, najdete v Paříži na náměstí St. Gervais, jen pár kroků přes most od Notre Dame.

Deník Anny Frankové

Jedno z nejbezprostřednějších svědectví z doby holocaustu je strhující právě tím, že jde o deník -náctileté dívky: první láska, spory s rodiči a jiná obvyklá pubertální témata tu jsou ruku v ruce s každodenním strachem o život.

Kafe.cz upozorňuje:

Vše o Anně Frankové najdete na stránkách jejího amsterdamského muzea: www.annefrank.org.