Podle britské ankety jsou ženy největší konzumentky filmů – 27 % žen miluje filmy „k přemýšlení“, zatímco 20 % upřednostňuje romantické komedie. Zde je žebříček deseti NEJ slaďáků v historii kinematografie. Souhlasíte s ním?

Casablanca (1942)

Film o lásce a válce. Ve filmu hraje krásná Ingrid Bergman a drsný Humphrey Bogart.

Doktor Živago (1965)

Film natočený podle stejnojmenného Pasterňakova románu. Vypráví o lásce a politice během bolševické revoluce.

Love story (1970)

Prototyp typického úspěšného romantického filmu. Mladý muž z bohaté rodiny se zamiluje do krásné dívky, která je ovšem z mnohem horších poměrů. A nikdo jejich vztahu nepřeje.

Moulin Rouge (2001)

Krásný básník (Ewan McGregor) se zamiluje do kurtizány (Nicole Kidman), ale zlý šlechtic, který ji taktéž miluje, jejich lásce brání. Mimochodem, k tomuhle výpravnému muzikálu je skvělý soundtrack.

Pretty Woman (1990)

V roli prostitutky debutovala Julia Roberts. Jejím princem byl elegantně prošedivělý Richard Gere. A zbytek už asi znáte.

Duch (1990)

Hvězdná dvojice Demi Moore a Patrick Swayze, který letos podlehl rakovině slinivky břišní. Krásný mladý pár prožívá svou lásku, ale jednoho dne muž zemře a stane se z něj duch. Rád by ale i nadále komunikoval se svou láskou...

Annie Hall (1977)

Film režiséra Woodyho Allena ukazuje vztah dvou lidí na začátku sedmdesátých let. Neurotický a romantický muž se zamiluje do venkovské dívky ze středozápadu Annie Hall, která touží po tom, aby se stala zpěvačkou.

Titanic (1997)

Na pozadí tragédie „nepotopitelného“ parníku Titanic se odehrává románek mezi chudým chlapcem (Leonardo DiCaprio) a bohatou dívkou (Kate Winslet).

Jih proti severu (1939)

Nejslavnější film americké historie! Švihák Clark Gable se během americké občanské války zamiluje do svérázné Vivien Leigh.

Prázdniny v Římě (1953)

Klasika romantické filmografie, která byla nominována na 10 Oscarů. Nádherná Audrey Hepburn (získala Oscara) hraje princeznu, která na návštěvě Říma uteče z paláce, aby si sama prohlédla město. Potká amerického novináře (Gregory Peck) a oba se do sebe zamilují.

Který film považujete za nejromantičtější vy?