Zpříjemněte dětem konec prázdnin báječným dortem pečeným společně a s láskou

Pečení dortů

Čeká vaše dítko oslava nebo mu jen chcete udělat radost třeba právě před začátkem období plného povinností? Upečte mu vlastní dort, který bude nejen chutný, ale také stylový.

Dort Sovička

Co budete potřebovat: 5 vajec, 100 g cukru, 120 g hladké mouky, 20 g kakaa, 50 ml vody, 50 ml oleje; na čokoládový krém: 1 balíček vanilkového pudinku, 300 ml mléka, 100 g cukru, 200 g čokolády na vaření, 200 g smetany na šlehání; na žlutý krém: 1 balíček vanilkového pudinku, 300 ml mléka, 70 g cukru, 200 ml smetany na šlehání, žluté potravinářské barvivo; na ozdobení: 2 lžíce mandlových plátků, 2 čokopiškoty, 2 kulaté žluté bonbony, kousek oranžového marcipánu; kromě toho: moučkový cukr 

Postup:

1. Na těsto ušleháme v míse elektrickým šlehačem žloutky s cukrem do pevné pěny. Vmícháme do ní prosetou mouku, kakao, vodu s olejem a nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh ušlehaný z bílků.

2. Umícháme hladké těsto, které nalijeme na hlubší plech vyložený papírem na pečení. Vložíme ho do trouby vyhřáté na 170 °C a pečeme asi 35 minut. Upečený korpus necháme dobře vychladnout.

3. Na čokoládový krém rozmícháme pudinkový prášek v mléce a za stálého míchání povaříme do zhoustnutí. Krém odstavíme z ohně, přidáme cukr a rozlámanou čokoládu a stále mícháme, až se cukr i čokoláda rozpustí. Krém za stálého míchání necháme vychladnout, pak do něj vmícháme ušlehanou smetanu a uložíme ho v chladničce.

4. Na žlutý krém rozmícháme pudinkový prášek v mléce, povaříme za stálého míchání do zhoustnutí a vmícháme cukr. Krém necháme za průběžného míchání vychladnout a pak do něj zlehka vmícháme ušlehanou smetanu a obarvíme ho potravinářským barvivem.

5. Vychladlý korpus překlopíme na rovnou podložku a pomocí obráceného talířku z něj vykrojíme kolo.

6. Ze zbytku korpusu pak pomocí obrácené skleničky vyřízneme tři kolečka. Jedno z nich rozkrojíme na půlky a v horní části je vykrojíme (to budou křídla).

7. Horní část těla sovičky potřeme čokoládovým krémem a vypouklou stranou lžičky do něj vytvoříme reliéf. Spodní část pak potřeme žlutým krémem.

8. Do horní části umístíme dvě kolečka vykrojená z korpusu, která jsme obalili v moučkovém cukru. Pomocí zbylého žlutého krému na ně přilepíme čokopiškoty a na ně pak žluté bonbóny.

9. Do žlutého krému ve spodní části vmáčkneme v řadách vedle sebe plátky mandlí, sovičce uděláme zobák a drápky z kousků oranžového marcipánu a přilepíme na ni křídla potřená zbylým čokoládovým krémem.

Kafe.cz říká:

  • Chcete mít dort vyšší? Jestli chcete mít sovičku jako klasický dort promazaný krémem, připravte dvojitou dávku těsta a upečte ho na hlubším plechu. Velké vykrojené kolo pak podélně rozkrojte, potřete krémem, znovu spojte k sobě a potřete i po obvodu krémem. Malá kolečka také podélně rozkrojte, na ozdobení použijte jen vrchní díly a spodní díly rozmixujte v robotu na drť a obalte jí boky velkého kola.
  • Opražte mandle. Mandlové plátky vypadají i chutnají lépe, když je nejdříve nasypete na plech a krátce opražíte v troubě vyhřáté na 180 °C, až začnou lehce hnědnout.
  • Pokaždé jiné oči: Velké soví oči se dají udělat ze spousty věcí. Třeba ze světlých máslových věnečků, lineckých koláčků, kynutých tvarohových či makových koláčků nebo doma usmažených minikoblížků poprášených cukrem. A barevných bonbónů, kterými oči můžete dodělat, určitě v obchodech objevíte spousty.

Puntíčkový dort

Co budete potřebovat: 6 vajec, 180 g cukru, 50 ml oleje, 100 g hladké mouky, 5 g kakaa; na krém: 500 g másla, 1 uvařený čokoládový pudink; na čokoládovou polevu: 100 ml smetany, 100 g hořké čokolády; na dokončení: 500 g fondantu (potahovací hmoty)

Postup:

1. Vejce s cukrem ušleháme pomocí elektrického mixéru, až vznikne hustý nadýchaný krém (trvá to nejméně 20 minut). Pak do něj vmícháme olej. Mouku smícháme s kakaem, prosejeme do krému a opatrně zlehka promícháme. Těsto rozetřeme na dva plechy vyložené papírem na pečení, vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme 10 minut.

2. Připravíme krém. Do mixéru dáme změklé nakrájené máslo a důkladně ho našleháme. Pak přišleháme vychladlý pudink (je důležité, aby měl stejnou teplotu jako máslo).

3. Z prvního upečeného vychladlého plátu vyřízneme kolo o průměru 24 cm. Vložíme ho do kovového ráfku na dort a potřeme krémem. Další vrstvu uděláme z kousků téhož plátu a opět je pokryjeme krémem. Ze zbytků plátu vytvoříme třetí vrstvu, kterou opět potřeme krémem. Stejný postup zopakujeme i s druhým upečeným plátem, ale vyřízneme z něj kolo o průměru 15 cm a vrstvy korpusu utvoříme čtyři. Tím zpracujeme všechno upečené těsto. Oba dorty vložíme do chladničky a necháme dobře vychladit.

4. Potahovací hmotu rozválíme na velmi tenký plát. Oba dorty opatrně pomocí nahřátého nože vyjmeme z ráfků a potáhneme je připravenou hmotou. Přečnívající okraje hmoty odřízneme.

5. Připravíme polevu. V hrnci přivedeme k varu smetanu. Do misky nasypeme čokoládu rozlámanou na kousky, nalijeme na ni vroucí smetanu a promícháme, až vznikne hladká poleva. Přelijeme jí oba dorty a dáme je na 30 minut ztuhnout do chladničky.

6. Větší ztuhlý dort položíme na podnos a položíme na něj menší dort. Zbylý fondant znovu rozválíme, vykrojíme z něj formičkou menší a větší kolečka a oba dorty jimi ozdobíme. Na závěr můžeme dort ozdobit živými květy růží.

Ovocný sen

Co budete potřebovat: 2 hrnky jahod, 1 hrnek hroznového vína, 4 lžíce cukru, 2 hrnky vody, 2 balíčky červeného dortového želé; na těsto: 4 vejce, 4 lžíce polohrubé mouky, 4 lžíce cukru, sůl; na krém: 0,5 másla, 0,5 hrnku moučkového cukru, 1 balíček vanilkového cukru

Postup:

1. Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh, do kterého zašleháme cukr. Postupně do něj vmícháme žloutky a prosetou mouku. Vzniklé těsto nalijeme do vymazané a vysypané dortové formy, vložíme do trouby vyhřáté na 160 °C a zvolna pečeme asi 20 minut.

2. Změklé máslo vyšleháme s moučkovým a vanilinovým cukrem, až vznikne hladký krém. Když dortový korpus vychladne, obtočíme dortovou formu zevnitř po obvodu pruhem papíru na pečení a korpus potřeme připraveným krémem.

3. Jahody očistíme a nakrájíme na plátky, kuličky hroznového vína omyjeme a ovoce rozložíme na vrstvu krému.

4. Obě želé smícháme s vodou a cukrem, minutu za stálého míchání povaříme a dáme prochladnout. Jakmile začne tuhnout, nalijeme ho na dort a necháme v chladničce ztuhnout.

Houbičky v kokosovém mechu

Co budete potřebovat: 1 piškotový korpus, 200 g cukru, 200 g kokosové moučky, 250 ml smetany na šlehání, 2 bílky, 100 g marmelády, 1 bílou čokoládovou polevu, potravinářské barvivo (zelené, žluté a červené)

Postup:

1. Bílky rozklepneme do misky, kterou vložíme nad hrnec s horkou vodou a v této vodní lázni ušleháme z bílků tuhý sníh, do kterého za stálého šlehání přidáme cukr. Sníh naplníme do cukrářského sáčku a na plech pokrytý papírem na pečení nastříkáme stejný počet kopečků (hlaviček houbiček) a proužků (nožiček houbiček).

2. Vložíme je do trouby vyhřáté na 100 - 120 °C a zvolna sušíme, dokud nejsou všechny tvary tvrdé. Usušené tvary necháme vychladnout, pak spodní části hlaviček potřeme rozehřátou tmavou čokoládovou polevou a necháme zaschnout. Světlou čokoládovou polevu rozehřejeme, rozdělíme na několik částí a obarvíme je podle vlastní chuti různými barvami. Podle vlastní fantazie jimi ozdobíme hlavičky hub a opět necháme zaschnout. Na závěr k sobě pomocí zbylé čokoládové polevy slepíme nožičky a kloboučky hub a necháme znovu zaschnout.

3. Piškotový korpus potřeme marmeládou a ušlehanou šlehačkou. Kokos obarvíme na zeleno pomocí žluté a zelené potravinářské barvy rozmíchané v malé trošce vody. Obarveným kokosem (tedy mechem) posypeme šlehačku na piškotovém korpusu a opatrně do ní naaranžujeme připravené houbičky.

Další články

čtenářů si právě čte tento článek


Akční letáky