Na veřejných záchodech se za den vystřídá mnoho lidí, tudíž je logické, že je zde i větší možnost znečištění nebo výskytu bakterií a dalších „potvor“. I když obsluha toalet bere svou práci poctivě a o záchody a jejich okolí se správně stará, nejsou tyto prostory tím nejpříjemnějším, kde se člověk může ocitnout a byť špína není na první pohled vidět, je všudypřítomná. V galerii najdete hned deset dobrých rad a fíglů, které, když si osvojíte, zvládnete i ony pověstné toalety z kultovního Trainspottingu. ;-)

Poradíme vám třeba, jak poznáte nejčistší kabinku, jak správně splachovat, jak dlouho a čím si po použití veřejné toalety musíte mít ruce, aby to mělo vůbec nějaký smysl nebo čeho byste se na veřejném záchodě rozhodně neměli dotýkat.

Nejčistší kabinka

Také se vždy rozběhnete k té nejvzdálenější kabince v domnění, že je nejčistší? Tak na to pozor, stejně jako vy to dělají i další.... Příště se tedy raději vydejte ke kabince nejblíže u dveří, bude nejčistší.

Věci na zem nepatří

Na zemi na veřejných toaletách se najde ledacos. Microby, špína, stopy moči, nečistota z bot atd. se mohou přenést z vašich věcí na vaše ruce. Vždy tedy dbejte na to, abyste tašky věšeli na háček nad zem.

Ochrana sedátka se vyplatí

Pořídit si do kabelky papírovou ochranu na sedátko WC není od věci. Jsou totiž situace, kdy si zkrátka musíte sednout, případně nám fyzička nedovolí stát v mírném podřepu nad mísou... V ten moment je ideální vytáhnout papírové sedátko, které se po použití jednoduše zlikviduje.

Nedotýkejte se dveří!

Stejně jako splachovadla, není dobré se dotýkat ani dveří. Znovu se tedy chraňte kusem papíru, aby jste se zkrátka vyhnuli doteku holé ruky a madla, kliky nebo jiné části dveří. Ty denně použije velké množství lidí a opravdu se nelze spolehnout na to, že má každý čisté ruce.

Pomůže jen horká voda

Aby byly ruce po umytí skutečně čisté, je ideální použít mýdlo a hlavně vodu horkou tak, jak snesete. Takovou péči pak musíte rukám dopřát alespoň 20 vteřin, aby to mělo ten správný efekt.

Gel v kabelce

Antibakteriální gel dnes zakoupíte v každé drogerii. Pořiďte si jeden do kabelky a kdykoliv si nebudete jisté správnou hygienou, bude váš problém během pár vteřin snadno vyřešen. Pořídit si kromě gelu můžete i speciální hygienické ubrousky.

Na splachovadlo s papírem

Zafixujte si, že se na splachovadla jakéhokoliv typu nesahá! Než spláchnete, vezměte si do ruky kousek toaletního papíru, ať se ničeho nedotknete holou rukou. Hned, jak začne proces splachování, toaleťák vyhoďte.

Papír místo horkého vzduchu

Mikrobům se daří v teplém a vlhkém prostředí, po sprovoznění fukaru jich tedy na sebe nafoukáte víc než dost. K osušení rukou raději použijte papírovou utěrku.

Na nikoho se nespoléhejte

Ano, spoléhejte se jen na sebe a tak u sebe noste vždy vlastní toaletní papír, ubrousky, nebo i vlhčené ubrousky. I v dnešní době se totiž často stává, že na veřejných toaletách zkrátka nejsou nebo případně právě dojdou.

Vše hlaste

Každá "hajzlbába" má svého nadřízeného a je jen na vás si stěžovat, pokud nejste s čistotou toalet spokojení. Jednoduše sdělte, že je něco špatně, máte na to nárok.