Základní pravidla zavařování: Co dělat, aby vaše práce za něco stála?

Zavařování

Sezona letního ovoce a zeleniny je v plném proudu a vy jistě přemýšlíte, jak si lahodné chutě jahod, malin, rybízu či meruněk uchovat na později. Máme pro vás "zavařovací pravidla", která jistě oceníte.

Je to tady! Nastal čas vytáhnout ze spíže zavařovací sklenice a pustit se do výroby tradičních kompotů, džemů či marmelád, případně i do netradičních zavařenin, jako jsou různá čatní či jiné pochutiny.

Zavařování od A do Z

Nádoby a jejich čistota

Ať už budeme vyrábět domácí kompoty, nebo marmelády, musíme si nejprve připravit sklenice a víčka. Nesmíme zapomenout na úzkostlivou čistotu nádob na uchovávání zavařenin. Dobře je vymyjeme horkou vodou a pro jistotu je můžeme nechat v troubě projít teplotou 100 °C, abychom zlikvidovali případné původce plísní. K sterilaci používáme buď speciální zavařovací hrnec s teploměrem, anebo sklenice vložíme do hlubšího pekáče naplněného vodou a vše pak dáme do trouby zapnuté na požadovanou teplotu.

Potřebné ingredience

Co se týče ingrediencí – k výrobě kompotů budeme potřebovat jen cukr krystal, případně umělé sladidlo, a vodu, pustíme-li se do vaření marmelád a džemů, můžeme si práci ušetřit, když si opatříme želírovací cukr nebo dietní želírovací ovocný cukr či směs na želírování.

Jak na vlastní kompoty

Připravujeme je téměř ze všech druhů ovoce a zaléváme je nejčastěji cukerným nálevem či prosypáváme cukrem a doléváme převařenou vodou. Pro výrobu kompotů používáme ovoce vyzrálé, dobré jakosti, nepoškozené, s přiměřeně tuhou dužninou. Omyjeme je až těsně před přípravou, urovnáme do sklenic, setřeseme a zalijeme horkým nálevem.

Výroba nálevu: odvážený cukr a odměřené množství vody zahřejeme za občasného míchání do bodu varu. Při vaření sbíráme případnou pěnu. Na zalití ovoce potřebujeme asi třetinu objemu sklenice. Ovoce můžeme také prosypat cukrem a zalít horkou nebo přímo vařicí vodou, aby se ovoce při sterilaci rychleji prohřálo, tím jsou v něm uchovávány živiny, neztrácí původní chuť, vůni i barvu.

Sklenice po naplnění ovocem a nálevem hned uzavřeme a vložíme do zavařovacího hrnce s horkou vodou, voda by měla sahat přibližně do 4/5 objemu sklenice (asi 2 prsty pod uzávěrem). Do hrnce vložíme zavařovací teploměr a přikryjeme pokličkou. Pomalu zahříváme na stanovenou teplotu (v průměru 80 °C) 20 minut.

Pozor, nenecháme ovoce před sterilací stát zalité horkým nálevem, ale ihned jej sterilujeme, aby příliš nezměklo. Z téhož důvodu po ukončení sterilace sklenice ze zavařovacího hrnce či pekáče hned vyjmeme a ochladíme – např. je postavíme do dřezu s horkou vodou a pomalu přiléváme studenou vodu.

Další články

čtenářů si právě čte tento článek